Maxade hjälpinsatser i kommunen

Coronaviruset härjar vidare och förändrar livet för alla. Men mitt i oron gör människor mycket för att hjälpa andra – och lyser upp mörkret med sina frivilliga hjälpinsatser. Här är några av de hjälpinsatser som görs i kommunen.

Arkivbild på den populära sopplunchen i Valsta:  kockarna Kiruthambikari Balasumbramaniam och Terttu Villabona med prästen Sanna Bäckvall.

Arkivbild på den populära sopplunchen i Valsta: kockarna Kiruthambikari Balasumbramaniam och Terttu Villabona med prästen Sanna Bäckvall.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna kommun2020-04-08 19:00

Kyrkoherden Jakob Tronêt i Sigtuna församling berättar att kyrkan har engagerat sig i projektet Sigtuna hjälper Sigtuna.

– Det handlar om att hjälpa Sigtunabor som är bundna till sina hem att få mat hemkörd. Vi har ett antal volontärer som tillsammans med vår diakon Karolina Johansson söker upp, håller kontakt och hjälper personer som behöver hjälp, säger Jakob Tronêt.

Församlingen med Ica Sigtuna och frivilliga Sigtunabor hjälps åt att handla och köra varor till personer i riskgrupper inom Sigtuna. Betalning sker via faktura. 

Frivilliga resursgruppen, FRG Sigtuna, har också ett hjälpsystem i samarbete med Sigtuna kommun. 

– Man ringer kommunen, och säger vad man behöver för hjälp. Därefter kopplar kommunen in FRG Sigtuna, säger Anthony Ruoro från FRG Sigtuna. 

FRG Sigtuna tar över för att få exakt information om vad som behöver utföras. Om det gäller att handla mat så kopplar gruppen in en matbutik, där den behövande personen beställer varorna. Exakt tid och datum ges om varuhämtning och leverans. 

– Den samarbetande matbutiken lämnar över sin handterminal till våra volontärer, som levererar varorna till de behövande. Personen betalar med sitt kort via handterminalen. Handterminalen rengörs när betalningen är klar. Man kan också betala via swish. 

Anthony Ruoro flaggar samtidigt mot att lämna sitt bankkort och pinkod till andra personer. 

Två unga kvinnor från Märsta, Julia Johansson och Eleny Petersson, startade gruppen Sigtuna Grannhjälpen. De kan hjälpa till med att till exempel handla mat, men även mediciner på apoteket och gå ut med soporna för personer som har isolerat sig i sina hem. 

– Sedan försöker vi också hjälpa äldreboenden i kommunen genom att skaffa skyddsutrustning. Vi har via vår Facebookgrupp frågat om någon privatperson har något hemma som de kan skänka, säger Eleny Petersson. 

De har även kontaktat några företag i kommunen, och ett av dem kanske kan hjälpa till med produktion, enligt Eleny Petersson. 

Enligt diakonen Jan Fellenius från Märsta pastorat är många av de svagaste i samhället, som normalt söker sig till kyrkan, också de som tillhör coronariskgruppen. Därför håller kyrkan öppet –  och där finns präst eller diakon att prata med. Det finns även utökade telefontider för samtal. Valsta kyrka har även kvar sin sopplunch, fast hemkörd. 

– Genom vårt samarbete med lokala handlare kan vi fortsätta dela ut mat till behövande. I vanliga fall brukar vi ordna matdelning, nu packar vi matkassar som behövande får hämta i dörröppningen. På samma sätt har vi anpassat soppluncherna som brukar serveras hos oss. Nu erbjuder vi take-away istället och kan även hjälpa till att köra hem maten till behövande, säger Jan Fellenius. 

Röda Korset i Sigtuna sträcker ut en hand till coronariskgrupper genom att erbjuda hjälp med att handla i livsmedelsbutiker och apotek, och sällskap för promenader och kortare pratstunder.

Företaget Seniorglädje, som är ett komplement till hemtjänsten och som startats av Märstadottern Cecilia Sidmalm, har startat en ideell ringtjänst för att kunna stötta äldre personer som sitter isolerade.

Församlingen Hillsong church i Arlandastad har startat en servicepool som hjälper till med matinköp, gå ut med hunden, skjuts till bokad läkartid, telefonsamtal med mera. 

Anthony Ruoro frå FRG Sigtuna.
Anthony Ruoro frå FRG Sigtuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!