Åklagaren: pennalismen lever kvar

17-åringen som hösten 2011 misstänks ha blivit slagen på Sigtunaskolan humanistiska läroverket, SSHL, ringde inte sin familj och berättade. Det var först helgen efter en misshandel hade skett som familjen märkte att han var nedstämd.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Sigtuna2013-02-08 17:03

Det sa 17-åringens mamma när hon hördes som vittne i Attunda tingsrätt. Först när familjen frågade sonen om vad som hänt fick de reda på att han hade blivit misshandlad vid två olika tillfällen. De fick även se ett stort blåmärke och höra hur yngre elever på det aktuella elevhemmet blir slagna om de inte passar upp på äldre elever.
– Bakgrunden till att han inte ringde hem och berättade direkt, var att det finns en överenskommelse bland eleverna om att man inte berättar om det som händer i skolan, säger åklagare Yngve Rydberg.

Måndagen efter att den unge gymnasieeleven hade berättat gick personal från skolan och ynglingens mamma ner med honom till en vårdcentral i Sigtuna för att dokumentera skadorna. Skolan polisanmälde också händelsen.
– Under den här veckans rättegångsförhör med elever på skolan har det också kommit fram att det finns traditioner som innebär att äldre elever straffar yngre, men att straffen i flickornas elevhem inte innehåller fysiskt våld, säger Yngve Rydberg.

Försvararna till de fem ynglingar som misstänks för att tillsammans grovt ha misshandlat den yngre eleven, håller däremot inte med.
– Vittnesförhören visar tydligt att det som beskrivs måste vara en mycket isolerad händelse. Det eleverna har framhållit är att stämningen och sammanhållningen är god, samt att alla som hördes trivdes på skolan, säger advokat Thomas Olsson.
Han anser att rapporteringen kring rättegången saknar alla proportioner när det gäller kopplingar till exempelvis pennalism på internatskolorna.
– Medierna pekar ut de här unga personerna som monster. Här har inte förekommit något besinningslöst våld, utan frågan gäller vem eller vad som har orsakat ett blåmärke, säger Thomas Olsson.

Att fyra av de fem åtalade i dag inte minns att de i tidigare förhör, i olika omfattning har medgett att de minns händelserna där målsäganden uppges ha fått sparkar och knuffar, förklarar advokaterna med att det gått så lång tid och att en av ynglingarna var berusad.

Är blåmärkena ett bevis för att misshandel förekommit?
– Vi har aldrig ifrågasatt att blåmärken funnits, men vi säger att det kan ha uppkommit genom sport eller grabbiga lekar, inte genom misshandel, säger advokat Monica Behm.

Varför skulle 17-åringen vilja ljuga?
– Vi vet inte. Ingen säger att någon osämja har förekommit. Kanske handlar det om en person som är olycklig som inte klarat av att se att en annan är lycklig, säger Monica Behm.

Bakgrund

De fem dåvarande tredjeårseleverna misstänks för grov misshandel vid två tillfällen. Misshandeln ska ha ägt rum under hösten 2011 och i mars 2012. Första gången som en ”lek” mitt i natten där 17-åringen stod på knä med armarna på ryggen och skulle fånga ostbollar med munnen. För varje ostboll han missade fick han ett slag eller en spark. Vid det andra tillfället vägrade 17-åringen att städa en av de äldre elevernas rum och blev därefter misshandlad, enligt åtalet.

SSHL har de senaste två åren fått kritik från Skolinspektionen för att där förekommer kamratuppfostran och för att inte ha följt rätt regler då man stängt av elever. Den här veckan polisanmälde Skolverket riksinternaten för att de misstänks ha tagit emot för höga statsbidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om