Svenska Miljöinstitutet menar att Swedavia tar ett större ansvar för miljön än tidigare – men varnar samtidigt för att fisken i den närliggande Halmsjön kommer att vara fortsatt giftig.
– Den nya anläggningen hänger ihop med att de miljömässiga kraven på oss skärps för varje år, säger Björn Svensson som är verksamhetschef på Swedavias tekniska avdelning.
Målsättningen är att få ned halten av den miljöfarliga kemikalien Formiat i de vattendrag som omger flygplatsen. Anläggningen byggs efter att flygplatsen ålagts av Miljödomstolen att utveckla ett system för att ta hand om dagvatten från start- och landningsbanan. Arlanda flygplats använder Formiat som ett vägsalt under vintern för att flygplanen inte ska kana av banan.
Nu ansöker Swedavia om tillstånd från Sigtuna kommun att påbörja bygget av de dammar och våtmarker som anläggningen ska utgöras av. Dessa kommer att anläggas intill Arlandas tredje start- och landningsbana som stod färdig 2003.
Den nya behandlingsanläggningen kommer även att innebär att Halmsjöbäcken leds om. I dagsläget går bäcken där dammarna är planerade.
Liknande anläggningar finns sedan 2003 för flygplatsens två andra banor, enligt Björn Svensson.
– Kemikalien förbrukar syre när den bryts ned. Därför kan för höga halter av Formiat leda till att ekosystemet drabbas, säger Björn Svensson.
UNT har tidigare skrivit om hur den numera förbjudna kemikalien PFOS förgiftat fisken i Halmsjön. PFOS är cancerframkallande och användes fram till 2008 för att släcka bränder på Arlanda. För två år sedan påbörjades ett femårigt forskningsprojekt genom Svenska miljöinstitutet om hur sjön ska kunna återställas. Men hittills har Swedavia inte vidtagit några åtgärder för att minska PFOS-halten i sjön.
– Vi befinner oss fortfarande i forskningsstadiet, säger Björn Svensson.
PFOS är till skillnad från Formiat en icke-nedbrytbar kemikalie som binder sig till protein. De nivåer som mätts upp har inte utgjort en risk för dricksvattnet, men det kan trots det vara hälsofarligt att äta fisk som simmat i Halmsjön.
Karin Norström på det oberoende Svenska miljöinstitutet säger att det enbart går att gissa sig till när sjöns PFOS-nivåer kommer att vara tillräckligt låga för att sportfisket ska kunna återvända.
– I nuläget vet vi inte om PFOS-kemikalien någonsin kommer att försvinna från fisken i Halmsjön. I värsta fall måste ny fisk planteras ut, säger Karin Norström.
Arlandasjö behandlas mot gifter
Arlanda flygplats ska bygga en ny anläggning för att förbättra ekosystemet i de omkringliggande vattendragen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!