Beslut om tomtförsäljning i Sigtuna rivs upp
Länsrätten river nu upp Sigtuna kommunfullmäktiges beslut om försäljningen av tomterna Urmakaren 1 och 2 till Sigtuna stadshotell. Orsaken är att konstruktionen i det avtal som ingicks mellan parterna strider mot lagen.
Här skulle de nya hotellbyggnaderna ligga.
Foto: Anna Hellberg
Förslaget att sälja marken till hotellet som vill bygga fler hotellrum där orsakade protester hos Sigtunabor och representanter för miljöpartiet och Samling för Sigtuna som tyckte det var fel att göra sig av med mark i stadskärnan som dessutom klassats som riksintresse av kulturhistoriska skäl.
Britt-Marie Norelius (som då representerade folkpartiet) hävdade också i sitt överklagande till länsrätten att kommunen ensidigt gynnat en enskild företagare eftersom det aldrig meddelats att marken var till salu. Hon menade dessutom att tomterna sålts alltför billigt, det handlade om 2,5 miljoner per tomt.
Men i det fallet ger länsrätten kommunen rätt. I domskälen skriver man att "det har i målet inte framkommit någonting som kan tolkas som ett av kommunen otillåtet stöd till enskild näringsidkare".
I stället är det själva konstruktionen i köpeavtalet tillsammans med optionsavtalet som rätten hänger upp sig på, en fråga som överklagats av Sigtunabon Eivor Lüning.
I optionsavtalet finns nämligen ett villkor för köpet. Om en detaljplan inte upprättas som tillåter uppförandet av en hotellbyggnad skall köpet gå tillbaka. Villkoret skulle gälla till 31 december 2020.
Men lagen, i det här fallet jordabalken, tillåter inte att ett köp villkoras under mer än två år från den dag köpehandlingen upprättats. Avtalen strider därför mot fjärde paragrafen i jordabalken och länsrätten väljer att upphäva beslutet.
Det innebär att försäljningen nu stoppas, åtminstone tillfälligt, tills kommunfullmäktige behandlat ärendet återigen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!