De hjälper polisen och resenärerna
Asta Tedeblad, Lars Segerlund och Roland Danielsson är tre av polisens volontärer på Arlanda. Här hjälper de polisen att förhindra brott och resenärer att hitta rätt.
Polisens volontärer på Arlanda, frivilliga ej polisutbildade personer som gratis hjälper polisen. Volontärerna Lars Segerlund och Asta Tedeblad går en runda i avgångshallen.
Foto: Maria Lindblom
Tre av de mest aktiva är Asta Tedeblad, Lars Segerlund och Roland Danielsson som alla bor i Sigtuna kommun.
- Vi håller ögonen öppna och ser till så att folk håller reda på sitt bagage. Det är också många som frågar var de ska checka in sina biljetter, säger Lars Segerlund, vars fyratimmarspass snart är slut.
Från klockan nio på morgonen har de tre volontärerna vandrat den här dagen. Mest har de varit i avgångshallen där det största behovet finns. Men det händer att de även tar rundor i parkeringshusen. Upptäcker de något brott så ringer de till polisens stationsbefäl på Arlanda.
- Syftet med volontärerna är att de ska vara med i det brottsförebyggande arbetet, att de ska vara synliga och hjälpa till i kontakten med medborgarna. Volontärerna fungerar som en brygga mellan allmänheten och kontakten med polisen, säger Anna Wallinder, koordinator och kontaktperson för volontärerna på Arlanda.
Volontärverksamheten har blivit lyckad i Stockholms län och idén sprider sig nu runtom i landet.
- Det är förvånansvärt många som engagerar sig i frivilligarbetet. Det är ingen skillnad mellan unga och gamla. Det finns många riktiga eldsjälar som vill hjälpa till. Det är jättekul, säger Anna Wallinder som arbetar på Gränspolisavdelningen på Arlanda.
Hon beskriver med lysande ögon att det finns hopp om livet och att det är bra för hela samhället när man kan hjälpas åt att göra det bättre. Hon tycker inte att volontärerna tar polisers jobb, utan ser det mer som en öppenhet mellan polisen och allmänheten. Polisen vill ju exempelvis arbeta med grannsamverkansgrupper och nattvandrare, utan att man för den skull blir utan jobb.
Volontärerna själva är också mycket nöjda med sitt uppdrag. De ser det meningsfulla i uppdraget och den tacksamhet de möter som de största belöningarna.
- Det räcker med ett leende efter att man hjälpt någon. Det bästa är att få träffa så mycket trevligt folk. Ibland stöter jag till och med på släktingar här på Arlanda, säger Lars Segerlund som är pensionär.
Asta Tedeblad säger att det känns bra varje dag hon kommer hem efter att ha hjälpt folk att hitta.
- Det känns att vi gör nytta, säger hon.
Roland Danielsson, arbetar natt inom psykiatrin, men tar varje tillfälle i akt att då han är ledig ta ett volontärspass.
- Jag började att nattvandra bland ungdomarna i Sigtuna kommun. När sedan erbjudandet kom om att bli volontär även på Arlanda så nappade jag direkt. Det känns viktigt att jobba förebyggande. Jag är övertygad om att tillfället gör tjuven, säger Roland Danielsson.
En gång såg volontärerna en man som stal varor i en butik, andra gånger så har de, innan något hänt, skrämt i väg personer som troligtvis varit på Arlanda för att stjäla väskor.
Att det är folk från alla jordens hörn på Arlanda och att stämningen är så positiv bland resenärer och personal är det som gör att volontärerna vill ta uppdrag här.
Har det aldrig hänt att någon stressad resenär blivit aggressiv?
- Nej, bara en gång. Det var en person som blev arg på oss när vi upplyste honom om att han inte skulle lämna sin väska utanför toaletterna. Men mest handlade det nog om att han fick lite dåligt samvete, säger Roland Danielsson.
Volontärerna på Arlanda får också stor inblick i den spännande arbetsplatsen. De har bland annat fått en guidad visning bakom kulisserna, de har varit på en träff med polisens bombtekniker och ska bli guidade i säkerhetskontrollen.
Volontärerna på Arlanda får en grundligare utbildning än övriga volontärer. Under tre timmar får de en säkerhetsutbildning och lär sig hitta bättre på flygplatsen.
- I den vanliga grundutbildningen som alla volontärer får under en helg ingår utbildning i beteende och kommunikation, lag och rätt, vittnesteknik och polisens organisation, säger Anna Wallinder.
Utöver nya kunskaper och upplevelser handlar uppdraget också mycket om gemenskap med de andra volontärerna.
Varje kvartal träffas de för att samtala om uppdraget och ha kul. Varje år bjuds också alla volontärer på en stor julmiddag i polishuset i Stockholm.
- Den som vill bli volontär kan gå in på polisens hemsida polisen.se Efter att man gått utbildningen finns det inga minimikrav på hur många gånger man ska ta uppdrag som volontär. Vissa ställer bara upp en gång per år, medan andra anmäler sig till pass nästan varje dag, säger Anna Wallinder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!