Ett första intryck av Sverige

Längst in på en villagata ligger en byggnad som liknar ett lite slitet dagis. Det är ett av Sigtuna kommuns transitboenden och här bor just nu tolv ungdomar som inte känner någon i Sverige, förutom varandra.

Victor Portillo, platschef.

Victor Portillo, platschef.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2009-09-29 07:55
Det första jag möts av är en glad tjej från Somalia som rusar ur byggnaden med en skolbok i handen. Hon har just ätit frukost i det gemensamma matrummet och har bråttom till bussen till Arlandagymnasiet. Vi hinner inte mer än heja. I dörren står Victor Portillo och ler välkomnande. Han är platschef och en av sju fast anställda vuxna som ger de ensamkommande asylsökande ungdomarna första intrycket av Sverige då de på boendet väntar på att få komma till sina nya hemkommuner.
- Vårt uppdrag är att ge ungdomarna en skaplig vardag och trygg tillvaro. Det viktigaste hos personalen är att ha kunskap, kunna olika språk och att vara engagerad, säger Victor Portillo, som jobbar åt entreprenören Attendo Individ och Familj.

Ända sedan juli, då boendet öppnade, har man haft fullt. De som kommer hit är 14 till 18 år.
Den här förmiddagen är det tre killar hemma. Två av dem, Mohammed och Ali, sitter och tittar på fotboll på tv.
Mohammed, som kommer från Somalia, säger på knackig engelska att han trivs på transitboendet, men han längtar ändå efter att få komma till sin nya hemkommun där han kommer att få gå i en fast skola, kan vara med i en idrottsförening och få nya vänner. Han verkar nyfiken och hoppfull inför hur det ska bli där.
På frågor om hur de båda färdades till Sverige får man inga klara svar. Men ett är Mohammed säker på:
- Nej, nej, nej jag vill inte åka tillbaka till Somalia! Det är mycket problem i det landet just nu.

På fritiden spelar de fotboll eller sportar i Valsta idrottshall. Ibland går de på internetkafé eller åker in till Märsta för att gå på ungdomsgården.
En stor del av personalens tid går åt till att knyta kontakter med skola och idrottsföreningar. Senast efter en månad ska alla ha kommit i gång med att läsa svenska.
- Om det går lång tid och skolan inte kommer i gång, då kan det vara svårt att motivera någon att exempelvis kliva upp på morgnarna. Därför är det viktigt att det finns något att göra hela tiden, säger Victor Portillo.
Grannarna i villaområdet var först tveksamma till boendet.
- Men sedan vi startade har grannkontakten varit väldigt bra. Vi har till och med fått utemöbler med mera av grannarna, säger Victor Portillo.

Något allvarligt bråk har heller aldrig förekommit mellan ungdomarna enligt honom.
- De flesta som kommer till oss är stabila ungdomar. Men det gäller att i vissa fall ligga steget före. Om läget är spänt då lättar vi på trycket genom att diskutera och låta alla komma till tals, säger Victor Portillo som tidigare har arbetat som lärare.
En del av dem som redan har flyttat från transitboendet fortsätter att ringa och kommer till och med och hälsar på.
- De kanske kommer att minnas oss eftersom vi var de första de lärde känna i Sverige. Jag hoppas att det blir så, säger Victor Portillo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om