Fick lära sig om nätets baksidor

I Sigtuna kommun är eleverna kanske extra datorvana. Här finns hela klassuppsättningar med bärbara datorer. Men datoranvändandet och SMS:andet har även sina baksidor. Något som man nu arbetar aktivt mot i kommunen.

Läraren Ulla Nestor, Elias Hadaya och Felicia Altun.

Läraren Ulla Nestor, Elias Hadaya och Felicia Altun.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2010-11-13 10:26

Under veckan som gått har alla skolor i Sigtuna kommun deltagit i en temavecka om barns och ungdomars liv på internet.
– I alla årskurser i vår skola har temat behandlats på olika sätt. Det har handlat om informationssökning, källkritik och sociala medier. Det har varit diskussioner om det positiva med internet, men också om det som kan vara riskfyllt, säger Ingemar Johansson, rektor på Valstaskolan.

Bland annat har några elever här gått igenom hur man presenterar sig själv på nätet och vilka man har kontakt med. I årkurserna 4–6 gjordes en enkät kring elevernas internetanvändning. Enkäten kommer sedan att följas upp med diskussioner och värderingsövningar.

Fempunktsprogrammet för alla skolor i kommunen handlar dessutom om filtrering, lärarstärkande insatser, föräldrasamverkan och införande av nya datorkontrakt. Under tisdagskvällen bjöds exempelvis alla föräldrar in till en föreläsning i Kulturum med Eva Thorslund som har arbetat med IT-relaterade frågor sedan början av 1990-talet.

Det budskap som kommunen i första hand vill föra ut till lärare och föräldrar är att det inte handlar om teknik, utan om mänskliga relationer. De sociala medierna som Facebook, MSN, Bilddagboken, e-post, chattar med fleras framväxt skapar både möjligheter och svårigheter. Bilder, kommentarer och händelser som publiceras får en snabb och bred spridning som även kan förstöra relationer.

Och den bilden tycker elever och lärare på Valstaskolan stämmer.
– Det är bra med en sådan här vecka för att alla får lära sig mer om säkerheten och att man ska tänka på vad man skriver om andra, säger elever i klass 6 A.

Deras bästa tips är att man måste känna till att man i de flesta fall aldrig kan ta bort det som en gång har lagts in. Att aldrig lägga ut telefonnummer och adress är en annan grundregel som de har känt till länge.
– Jag brukar också radera det mesta när jag har chattat med någon. Om någon hackar sig in i chatten i efterhand så kan de då inte se vad jag har skrivit till någon kompis, säger Elias Hadaya.

Den största fördelen med internet och sociala medier tycker både han och klasskompisen Felicia Altun är att man lätt kan hålla kontakt med sina vänner och med släkt som bor långt bort. Största nackdelen tycker de är att de allra flesta i deras ålder ibland blir ledsna av något som andra skriver om dem.
– Jag är exempelvis fotbollsmålvakt och det har hänt att folk har skrivit om mig efter matcher som har gått dåligt. Det känns inte bra, säger Elias Hadaya.

Eleverna tror att vissa blir kaxigare bakom skärmen än de är i verkligheten.
– I verkligheten är det inte samma sak, när folk står mitt emot någon. Då är det inte lika enkelt att vara elak, säger de.

Deras lärare Ulla Nestor säger att de flesta lärare är klart positiva till datorerna som arbetsredskap i skolan, men att de sociala nätverken och SMS:andet på barnens mobiler har en negativ inverkan.
– Konflikter och kränkningar som startar där blir ofta skolans problem. Det jag är mest förvånad över är att föräldrarna är så godtrogna, säger Ulla Nestor.
Hon säger att många föräldrar inte har koll på vilka sidor barnen är inne på och att barn har konton som de inte har uppnått åldersgränsen för.
– Att det är 13-årsgräns på Facebook och lätt för obehöriga att ta sig in på barnens Facebookprofiler känner exempelvis inte många till, säger Ulla Nestor.

Fakta

Ur Sigtunas datorkontrakt:
l Samhällets lagar gäller även på internet. Det är inte tillåtet att på något sätt mobba andra i chattar, e-post eller några forum. Program, bilder och musik på internet får inte användas hur som helst.

Boktips: Säker på nätet av Eva Thorslund och Ungas integritet på nätet samt Vuxenvärlden – hallå? av Eva Thorslund och Johnny Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om