Vid fyratiden i går eftermiddag beräknades flygtrafiken komma i gång på Arlanda, men frågan var för hur länge. På förmiddagen hördes inte ett ljud i luften utanför byggnaden.
- Här är nästan kusligt tyst. Något sådant här har aldrig hänt på Arlanda tidigare, säger Sigtunabon Benny Ankarmalm som har arbetat på Arlanda i 24 år och är van vid att det bullrar hela tiden.
I vanliga fall är hans och kollegernas jobb med att lossa, lasta och sortera bagage åt SAS både tungt och stressigt. Men nu strosar de i stället runt i sina gula västar i terminalerna. Enda stället där det var lite liv och rörelse var utanför SAS biljettkontor där många hade samlats i hopp om att få besked om de skulle komma i väg eller inte.
Att gå till "landside", det vill säga utanför passkontrollerna, var enda möjligheten för de anställda att få tag i en fika den här dagen. På andra sidan incheckningen, på "airside", var det helt stängt. Alla taxfreebutiker och restauranger var igenbommade.
Många anställda på Arlanda började på onsdagsförmiddagen bli oroliga över sina jobb efter att ha hört talas om varsel för flygplansstädarna.
- Det är klart att man blir nervös när man hör på nyheterna att SAS förlorar 90 miljoner kronor per dag och ingen verkar veta hur länge det här kan pågå, säger Benny Ankarmalm.
Jerry Hadesten, vd på företaget Renab som utför flygplansstädning, bekräftar att det är tunga dagar för Arlandas företag.
- Det är jättesvettigt för oss. För att kunna rädda företaget och eftersom vi inte vet vad som händer framöver så har vi permitterat 90 personer, varav många arbetar på Arlanda. Vår personal på 500 personer har också frivilligt valt att gå ner på 75 procents arbetstid för att försöka rädda sina jobb, vilket de ska ha en eloge för, säger Jerry Hadesten.
Samtidigt säger han att det kanske inte räcker att personalen går ner i tid.
- Alla bolag som arbetar runt flyget är beroende av varandra. Vår framtid hänger på hur länge flygbolagen klarar sig. Hålet i kassan är så stort nu att om det här håller i sig i en månad kommer det inte att gå bra, säger Jerry Hadesten.
Men han hoppas som alla andra på att vulkanaskan snart ska vara borta. Under tiden är det flera företag på Arlanda som har uppmanat sina anställda att ta ut ledigheter, övertid och semesterdagar. Samtidigt kan ingen tvingas att ta semester nu, i stället för i sommar.
- Och om det vänder och börjar gå bra igen så planerar vi att anställa samma personal som vi nu har permitterat, säger Jerry Hadesten.
Utanför passkontrollerna på Arlanda märks också att färre restauranger är öppna än vanligt. Skyltar som ber folk att respektera att de inte ska sitta i de stängda restaurangerna finns på vissa platser.
På företaget SSP som har ett 60-tal restauranger, kaféer och butiker på Arlanda säger vd Lars Edengreén att man bara har en restaurang per terminal öppen för att upprätthålla en minimiservice åt dem som fastnat på flygplatsen av någon anledning.
- Vår personal har under de här dagarna ibland fått komma med mycket kort varsel. De som är här får arbeta med underhåll eller stå standby när det inte finns något att göra. Planeringsmässigt är det här en mardröm för oss och personalen, säger Lars Edengreén.
Trots att SSP även driver restauranger på järnvägsstationer så klarar man sig inte undan krisen.
- Nej, tågsidan kompenserar inte på något sätt flygsidan ekonomiskt. Många verkar avstå att resa över huvud taget nu eftersom det är så osäkert, säger Lars Edengreén.
Flygstopp hotar företagen kring Arlanda
Företagen kring flyget på Arlanda är alla beroende av varandra. Går ett omkull så drabbas även de andra. Under onsdagen låg flygtrafiken nere helt och nervositeten hos många anställda ökade.
Arlanda stängt.Tomt i terminal 4
Foto: Rolf Hamilton
Fakta:
Resenärer som har bilar parkerade på Arlanda och som kommer hem senare än planerat, behöver enligt Swedavia endast betala för sin planerade parkeringstid, inte den förlängda tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!