Fred i bullerstrid

Flygbullerstriden mellan Upplands Väsby och Sigtuna kommuner kan vara över. Kommunernas företrädare har kommit överens om att hantera problemen mer diplomatiskt.

Sigtuna2010-04-26 22:31

Bullret från Arlanda flygplats drabbar eller kommer att drabba boende i Knivsta, Sigtuna och Upplands Väsby kommuner. Mest störda av bullret i dag är de som bor i tätorterna Rosersberg, Sigtuna och Upplands Väsbys centralort.
- Det borde vara fler vulkaner! utbrister Samuel Rurling, en av eleverna när UNT besöker Råbergsskolan i Rosersberg under flygstoppet i förra veckan.

De andra eleverna i hans klass skrattar, men håller med. Den här dagen är det tyst och lugnt utanför skolan, vilket de uppskattar mycket. I vanliga fall störs de allihop av flygplanen som tar sig ner mot Arlanda rakt över deras skolgård. Barnen säger att de på grund av bullret måste avbryta samtal när ett plan kommer in. Planen kommer ibland så tätt som varannan minut. Flera säger också att de har svårt att sova på grund av bullret.
- Ibland är det läskigt när skuggan från ett plan kommer över en och planet vinglar, säger en av flickorna om hur hon upplever trafiken över Rosersberg.
Många Rosersbergsbor håller med barnen och nu när Swedavia, som tidigare tillhörde Luftfartsverket, ska lämna in en ny miljöansökan så har debatten intensifierats.

Debatten mellan de båda grannkommunernas företrädare i Sigtuna och Upplands Väsby har under lång tid varit frostig vad det gäller flyget, ingen vill ha mer buller över sina invånare. Nu har dock positionerna öppnat sig lite, vilket flera Rosersbergsbor och Väsbybor tror är positivt.
Upplands Väsbys kommunstyrelseordförande Jan Holmberg (M) bekräftar att ett samarbete har inletts kring bullerfrågan.
- Det stämmer att vi inom samarbetet för Arlandakommunerna även har haft en dialog om bullerfrågan. I Arlandasamarbetet kring kommunikationer med mera ingår i vanliga fall även andra kommuner, men när det gäller flygbullerfrågan så är det Knivsta, Sigtuna och vi som har haft en dialog om hur vi ska kunna utveckla vårt samarbete, säger Jan Holmberg.
Grundtanken är att kommunernas företrädare, oavsett partifärg, tror att de har mer att vinna på att samarbeta kring problemen än att träta om vem som ska få mest buller.
- Vi har dels pratat om vilka områden som vi och Sigtuna kan enas om i bullerfrågan, dels om hur vi kan driva dessa frågor längre tillsammans, säger Jan Holmberg.

De har också pratat om att respektera varandra även där man är oense i sakfrågorna.
- Vi har stor respekt för att Sigtuna är värdkommun för Arlanda och därför har ett speciellt förhållande till frågan. Sedan har vi konstaterat att i vissa frågor kommer vi inte komma överens vare sig med varandra eller med Swedavia så där är enda lösningen att frågorna till slut får avgöras av Miljööverdomstolen och regeringen, säger Jan Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om