Bullret från flygplanen på Arlanda har under många år stört boende i Upplands Väsby och Rosersberg. Så kallade kurvade inflygningar kring Upplands Väsby provades därför förra sommaren med gott resultat.
– Transportstyrelsen har godkänt SAS att under vissa förhållanden och i lågtrafik få göra kurvade inflygningar, men det är ett tag kvar till det kan bli kurvade inflygningar i full skala. Det krävs utrustning och utbildade piloter för att fler flygbolag ska bli godkända, säger Anders Ledin, på operativa avdelningen på Stockholm-Arlanda flygplats.
Kurvade inflygningar är också en del i de totala gröna flygningar mellan Stockholm och Göteborg som nu svenska flygplatsföreträdare i samarbete med amerikanska företag har fått pengar från EU för att pröva.
Bakom samarbetsprojektet står Luftfartsverket, Swedavia, SAS, Honeywell och General Electric.
– Vi har just fått okej från ett större EU-projekt som ska finansiera hälften av testerna. Vi är mycket glada över att de anser att försöket är intressant även för andra länders flygtrafik, säger Anders Ledin.
Flygningarna kommer att börja med en grön start, det vill säga att planen så fort som möjligt ska nå marschhöjd.
Sedan glidflyger planet ner så mycket som möjligt i etapper mot landningshöjden. Båda motorerna kommer att vara på under resans gång. När planet ska taxa in på sin plats kommer däremot bara en motor att vara på i stället för två.
– Det som gör det möjligt att använda sig av grön flygning under hela resan är den teknik vi har i dag. Försöket bygger på att autopiloten exempelvis räknar ut hur planen så fort som möjligt kan nå marschfart. Datorn räknar ut det med hänsyn till vindar, temperatur, last och så vidare, säger Anders Ledin.
På samma sätt kommer tekniken att i största möjliga mån styra när det är bäst att planet glidflyger. Informationen från planets dator kommer även flygtrafikledningen att se på sina skärmar.
Om försöket lyckas blir några av fördelarna med de gröna flygningarna mindre utsläpp, lägre flygkostnader och mindre störningar i bullerkänsliga områden.
– Nu ska vi först fylla i en hel hög med blanketter, men vi hoppas sedan på att kunna sätta igång projektet strax efter sommaren. Inflygningarna kommer att ske kurvade till bana 26, det vill säga till gamla bana två, säger Anders Ledin.
Glidflyg från Arlanda till Göteborg
Som första flygplats i Europa kommer Arlanda att testa en ny typ av gröna flygningar. Konkret handlar det om att på sträckan Göteborg-Stockholm snabbt få upp planen högt och sedan med hjälp av datorer glidflyga så mycket som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!