Grön laser problem på Arlanda

På kort tid har laserstrålar blivit ett problem för flyget, bland annat på Arlanda. Men även polisen drabbas. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) vill nu införa importrestriktioner inom EU för starka laserpekare.

Foto: Scanpix

Sigtuna2009-08-27 21:01
Tidigare i veckan kunde UNT berätta att flygplan under inflygning fått laserstrålar riktade mot sig. Sammanlagt har ett tjugotal incidenter rapporterats bara i år.
- Det här är ett problem som är rätt nytt för flygtrafiken i Sverige men det är väl känt från Nordamerika, berättar Britt-Marie Kärlin vid Transportstyrelsen.

80 procent av incidenterna har skett vid inflygningen. Vid ett tillfälle under försommaren bländades också en flygledare i tornet på Arlanda av laserstrålar.
I något fall kan det handla om kommersiell laser men det troliga är att det oftast är någon som riktat starka laserpekare mot flygplanen.
- Jag tror att det finns lite dålig kunskap om hur farligt det här faktiskt är. Troligen är det yngre tonåringar som spexar och tycker det är roligt. Man känner inte till riskerna och inte heller vilka påföljder det kan leda till, säger Britt-Marie Kärlin.

Problemen för flyget är flera. De utsatta piloterna riskerar bland annat ögonskador.
- Dessutom är det ett problem i arbetet. Tänk dig själv att du är i mörker och får en blixt i ögonen. Det är svårt för ögat att vänja sig igen efteråt.
Även Strålsäkerhetsmyndigheten har uppmärksammat problemet.
- Jag får samtal om de här frågorna flera gånger varje vecka. Så jag uppfattar det som ett stort problem, säger Martin Lindgren, utredare.
Hans råd är att genast titta bort. Den som tittar rakt mot ljuset riskerar att få ärrbildning på näthinnan vid gula fläcken. Något som kan ge problem vid till exempel läsning i framtiden.

De röda laserpekarna som används som pekverktyg vid föreläsningar är svagare. Starkare laserpekare har en uteffekt på mer än fem milliwatt och strålen är oftast grön.
Sedan februari i år är det förbjudet att bära så starka laserpekare på allmän plats, skolgårdar och i fordon utan tillstånd. Men något förbud mot att sälja eller köpa utrustningen finns inte och de är lätta att beställa via internet.

De nya reglerna infördes efter att poliser på utryckning råkat ut för starka laserpekare. Vid Uppsalapolisen känner man bara till en incident från Norduppland för länge sedan. Men i Stockholms län inträffade ett tiotal incidenter bara under årets första tre månader.
- Det hänger samman med att det utvecklats laserpekare som är små och bärbara men ändå väldigt kraftfulla. De skador som det kan ge kan jämföras med att du trycker en glödande cigarett i ögat men här kan du göra det på 200 meters håll, säger Mikael Gelius vid polisen.

Innehav utan tillstånd ger oftast bötesstraff. Den som skadar någon kan åtalas för grov misshandel med fängelsestraff som följd. Om en laserpekare riktas mot ett flygplan kan det handla om luftfartssabotage och ge fängelse i fyra år.
Både polisen och SSM hoppas nu på hårdare regler.

Strålsäkerhetsmyndigheterna i de nordiska länderna planerar bland annat att gå samman och skriva till EU med önskemål om importrestriktioner.
- Om det fungerar som det är tänkt skulle försändelser av den här typen fastna i tullen och så måste man visa upp ett tillstånd för att hämta ut dem, berättar Martin Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om