Hallå där...

...Gun Eriksson (S) ordförande i Sigtunas barn- och ungdomsnämnd. Andelen ekologiska livsmedel är nu uppe i 15,3 procent av den mat som serveras i kommunens skolor och förskolor.

Foto: Fotograf saknas!

Sigtuna2010-02-12 19:22
Hur gör ni när ni byter ut vanliga livsmedel mot ekologiska?
- Vårt mål är att 25 procent eller var fjärde tallrik av alla livsmedel i de kommunala verksamheterna ska vara ekologiska. Andelen ekologiskt ökade lite flera år i rad, men vi tyckte att det gick för långsamt. Då började vi arbeta mer systematiskt.

Hur då?
- Vi gick igenom allt utbud hos leverantörerna och tittade på vilka varor som gick att leverera i ekologiska varianter. Sedan har vi beställt allt ekologiskt med säsongsvariationer och samtidigt passat på att ställa högre krav på leveransernas kvalitet. På så sätt fick vi en ökning av ekologiskt med hela 5,4 procentenheter jämfört med föregående år. På det här sättet kommer vi snart att vara uppe i 25 procent som även är målet som riksdagen har satt upp för offentlig verksamhet.

Varför gör ni det här?
- För att vi tycker att det är viktigt att servera bra mat till våra barn och för att vi i hela kommunen arbetar på olika sätt för att minska miljöbelastningen.

Har ni fått några reaktioner från föräldrar eller personal?
- Under förra året gjorde vi en satsning på utbildning kring ekologisk och klimatsmart mat och det har tagits väldigt väl emot av matenhetens personal. Från föräldrarna har vi nog inte fått några direkta reaktioner, de reaktionerna kommer nog i stället ute på skolorna. Och eftersom vi har höjt matanslagen så får ju barnen samma mängd mat som tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om