Stig, som egentligen heter något annat, hade varit på semester i en månad. När han kom tillbaka väntade ett rekommenderat brev på honom från Luftfartsverket. Av brevet framgick att han skulle bli uppsagd från sitt arbete som busschaufför på Arlanda. Möjlighet att träffa och tala direkt med någon i personalledande funktion fick han först sex veckor senare.
- Vad skulle jag göra? Jag var helt knäckt. Jag visste inte hur jag skulle klara av det, berättar han.
Under uppsägningstiden,tre månader, arbetade han kvar som vanligt. Men han mådde allt sämre.
- Den tiden var otroligt kaotisk men min medicin var att kunna jobba. Fast till sist gick det inte längre. Jag tappade fotfästet helt och var tvungen att åka in akut på psyket.
Att personal vid Luftfartsverket porrsurfat upptäcktes efter problem med det interna nätverket. Nyheten citerades i flera medier och det inträffade fördömdes starkt av bland annat generaldirektören Lars Rekke. Men när Stig väl fick träffa sin närmaste chef fick han knappt någon information alls.
- Han sade bara att det kom från huvudkontoret i Norrköping. Det var locket på.
I dag går han hemma och arbetar extra då och då åt ett annat företag. När vi träffas ute på Arlanda är han prydligt klädd i v-ringad tröja och skjorta. Han gör ett samlat men plågat intryck.
Att han tittat på porr på jobbdatorn förnekar han inte. Men han hävdar att det inte alls var i den omfattning som Luftfartsverket hävdat. Enligt honom påstår LFV att han surfat mellan 5-6 timmar varje pass i mars månad förra året, mestadels porr. Utåt sades det att den privata användningen av datorerna varierade från 25-75 procent av arbetstiden för de sju anställda som sades upp.
- Alla som vet något om vår verksamhet vet att det är tekniskt omöjligt att sitta och surfa så mycket. Men någonstans när man har ett "break" kanske man går in och tittar på en kvinna och en man som har sex. Det är avkopplande och lite spännande. Men jag är inte alls någon sexfreak.
Stig jobbade natt. Varje arbetspass var elva och en halv timme långt med regelbundna körningar. Själv tror han att han surfat som mest en timme sammanlagt under den tiden.
- Jag uppskattar mitt internetsurfande till ungefär 5-9 procent av arbetstiden. Då ingår att kolla mail och vanliga internetsidor. Hur mycket av det som var porr kan jag inte avgöra.
Hur den policy som han och andra anställda skrivit under vid anställningstillfället såg ut har han för länge sedan glömt. Och han menar att han alltid skött sitt arbete till punkt och pricka.
- På sex år har jag aldrig varit sjuk ett endaste pass. Jag har aldrig misskött mitt jobb, aldrig missat en linje.
I sin nuvarande situation känner han sig rättslös. I LFV:s reglemente sägs att personal som missköter sig ska höras och få en varning. Här anmäldes ärendet direkt till personalansvarsnämnden som beslutade om uppsägning. Mest smärtar det faktum att han aldrig fick en chans att yttra sig innan beslutet fattades, något som alltid ska erbjudas. LFV har inte heller lagt fram alla uppgifter i form av de loggar som ska finnas över hans surfande. Han tycker att hans straff inte står i proportion till förseelsen.
- Någon eller några vill visa hur duktiga de är och hur allvarligt de ser på det hela. Självklart hade det räckt med en varning och löneavdrag.
Han säger att det var "högt i tak" bland arbetskamraterna. För honom var det inget speciellt att titta på porr. Men han är medveten om att det kan anses kvinnoförnedrande och det är ingenting han är stolt över.
- Fast jag tror inte det ses som så jättefarligt i samhället idag. Barnporr är en helt annan sak men det var det aldrig fråga om. Men att folk sitter och porrsurfar händer nog på de flesta arbetsplatser.
Stig var inte medlem i facket, ST, när han blev uppsagd. Därför tvingas han nu själv driva sitt ärende till tingsrätten med hjälp av advokat. Men han har fått stort stöd av sin facklige representant på bussarna, Tommy Nilsson.
- Jag tycker det här är en ganska rutten historia, att ett statligt verk behandlar en person på det här sättet. Att bli uppsagd i form av ett brev när man kommer hem från semestern och inte få någon att prata med - det är knäckande för vem som helst. Man kan tycka vad som helst om porrsurfning men att göra sig av med en människa på det sättet, det är inte rätt.
Andra företag har i stället utfärdat varningar och satt in filter för att hindra åtkomst till vissa sidor. Och han håller med om att Stig omöjligtvis kan ha porrsurfat så mycket som det sagts.
- Mellan 25-75 procent av arbetstiden ute på nätet! Vem ska ha kört buss i stället för honom då? Där har de överdrivit.
Tommy Nilsson har också funderat över vad som skulle ha hänt om Stig påkommits med att ha varit berusad i tjänsten.
- Då får man hjälp och behandling. Men vad jag förstår så kan människor som porrsurfar också fastna i ett beroende men det klassas inte som en sjukdom på samma sätt.
Han förlorade jobbet utan varning
Han porrsurfade på arbetstid och blev uppsagd av sin arbetsgivare. Någon möjlighet att försvara sig tycker han inte att han fått och beskedet kom i ett rekommenderat brev på posten. Nu söker han upprättelse i domstol.
"Stig" jobbade som busschaufför vid Arlanda.
Foto: Rolf Hamilton
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!