Hårdare tag krävs mot flygbuller
Oavsett hur miljötillståndet för Arlanda flygplats kommer att se ut så ska Luftfartsverket bullerisolera alla bostäder i Rosersberg. Det anser Sigtuna kommuns företrädare.
Men flera kommuner, bland dem Knivsta, Uppsala, Järfälla och Sollentuna, efterlyser också mer tydlighet i Luftfartsverkets ansökan. När det gäller bullerpåverkan har samrådsmötena mest handlat om Rosersberg och Upplands Väsby, medan kommunerna runt omkring tycker att det inte finns ordentliga redovisningar över vilka bullernivåer de föreslagna ändrade flygvägarna kommer att innebära i deras bostadsområden.
Länsstyrelsen i Uppsala län, som företräder Knivsta och Uppsala, skriver i sitt yttrande:
". i miljökonsekvensbeskrivningen ska det tydligt framgå vilken påverkan flygplatsen och förändringar som planeras (förlängning av bana 3, omvänt bananvändningsmönster med mera) får för Uppsala län. "
Länsstyrelsen vill också att Luftfartsverket tar hänsyn till kommunernas översiktsplaner. I Knivsta kommer troligtvis resursområden som avsatts för kultur, natur, friluftsliv och bostadsbebyggelse att påverkas av buller om flygvägarna ändras, enligt länsstyrelsens yttrande. Det är senast i slutet av året som Luftfartsverket kommer att lämna in sin ansökan om nytt miljötillstånd. Tillståndet omfattar 350 000 starter och landningar, så kallade flygplansrörelser, per år på de befintliga tre banorna. I dag är de faktiska flygplansrörelserna knappt 220 000 per år.
Sigtuna kommun och speciellt Rosersbergsborna och boende i Vidbo är oroliga för att de ska få mer buller.
Anders Johansson (S) kommunalråd i Sigtuna kommun, tycker så här när det gäller buller i Upplands Väsby kontra Rosersberg:
- Antalet landningar till bana 1 och bana 3 söderifrån måste åtminstone vara jämnt fördelade. Om detta kräver en förlängning av bana 3 så förordar vi en sådan investering.
Sigtuna kommun anser också att kurvade inflygningar ska införas så snart det finns tekniska förutsättningar för det.
Föreningen Väsbybor mot flygbuller avfärdar å sin sida hela Luftfartsverkets grundförslag.
"Föreningen motsätter sig starkt att all inkommande flygtrafik ska ledas över Upplands Väsby varannan helg. Vi får inte glömma att syftet med införandet av villkor 6 är att skydda Upplands Väsby tätort från överflygningar. " står det bland annat i föreningens yttrande.
Att flytta bullerkurvan längre norrut genom att förlänga bana tre, tror inte Väsbyföreningens medlemmar på.
"Bullernivån kommer endast att minska någon enstaka decibel, vilket kommer att upplevas som lika störande som 70,9 decibel" skriver föreningens ordförande Benny Reuterhagen som tycker att det vore bättre att satsa denna miljard på en helt ny bana i stället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!