Hotellbranschen oroas av taxibråk

Turister blir lurade, hotellpersonal hotas och fri­åkare lurar till sig kunder som väntar på beställda bilar. Det är hotell- och restaurangföretagarnas bild av taxinäringen i Stockholm och Arlanda­området.

Mats Hulth, vd för branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare anser att situationen inte längre är hållbar.

Mats Hulth, vd för branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare anser att situationen inte längre är hållbar.

Foto: Scanpix/arkiv

Sigtuna2009-11-12 07:00
- För våra medlemsföretag är situationen inte längre hållbar. Dessutom är det inte hållbart att låta frågan förbli olöst om Sverige ska kunna göra anspråk på att vara ett attraktivt resmål, säger Mats Hulth, vd för branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

I en skrivelse till regeringen har företrädare för 28 stora hotell eller hotellkedjor i Stockholm och på Arlanda skrivit under på att något måste göras åt taxisystemet i området.
En av dem som har skrivit under är Lena Andersson, chef på SAS-hotellen Radisson Blu Sky City och Radisson Blu Arlandia.

Hur upplever du taxibråket som har varit på Arlanda?
- Jag vill inte gå in på Luftfartsverkets sätt att försöka lösa taxiproblemen. Vid våra hotell här på Arlanda har problemen inte varit så stora eftersom många av våra gäster använder de lokala bussarna på området. Men några kunder har blivit lurade och situationen för taxikunderna är inte bra. Då talar jag om hela regionen och inte bara om Arlanda, säger Lena Andersson.

Med lurade
menar hon att vissa kunder får betala överpriser. Enligt Hotell- och restaurangföretagarnas egen undersökning så fick en turist häromdagen betala 2000 kronor för sin resa mellan Arlanda och Stockholm.

Vill ni reglera marknaden igen?
- Nej, fri konkurrens är bra, men jag tror att det behövs tydligare information om ungefär vad resorna bör kosta. Jag såg att de hade satt ut tydliga priser på golvet på Arlanda nu och det var ett bra initiativ. På så sätt kanske färre kommer att bli lurade i framtiden, säger Lena Andersson.

Hotell- och restaurangföretagarnas gemensamma förslag på en lösning är ett fastprissystem.
- Vi är inte heller emot gemensamma köer för alla taxichaufförer om det är så att de få som inte sköter sig försvinner ur systemet, säger Mats Hulth.
Och där är de faktiskt överens med de flesta friåkarna.

UNT har tidigare rapporterat om hur friåkarna, de taxi­chaufförer som inte tillhör de stora bolagen, har protesterat mot ett nytt kösystem som Luftfartsverket planerar. De flesta friåkarna menar att det är ett fåtal som inte sköter sig. De hävdar också att taxinäringen är deras enda chans att få jobb.
- De stora bolagen har bildat ett monopol och försöker få bort alla andra ur köerna. Det här är inget annat än en kartellbildning, sade en av chaufförerna tidigare.
Och efter att ha lämnat in en överklagan till Konkurrensverket så fick friåkarna rätt, åtminstone för stunden.
Verket fattade ett interimistiskt beslut om att det inte är förenligt med konkurrenslagstiftningen att ge vissa bolag fördelar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om