JO kritiserar hantering av diskrimineringsärende

JO riktar kritik mot polisen och åklagarkammarens hantering av ett diskrimineringsärende anmält av Märstabon Omid Farhand. "Det är helt oacceptabelt att ärendet hann preskriberas innan åtal delgavs", skriver JO i sin bedömning.

Sigtuna2008-07-09 17:00
För tre år sedan anmälde Märsta­bon och polisen Omid Farhand två restauranger för diskrimineringsbrott. Men brottet hann preskriberas innan åtal väcktes. Då anmälde Farhand polismyndigheten och åklagarmyndigheten till JO. Han ansåg att myndig­heterna inte prioriterade anmälan.
Nu skriver JO att det är helt oacceptabelt att ärendet hann preskriberas innan åtal väcktes och att polismyndigheten och åklagarmyndigheten förtjänar kritik för sitt sätt att handlägga ärendet.
City polismästardistrikt beklagar i sitt svar till JO att Omid Farhands anmälan preskriberades och uppger att ärenden av detta slag utreds med nya arbetsmetoder. Bland annat genom en hatbrottsjour och arbete i krogmiljö.




BAKGRUND

April 2005. Omid Farhand, och hans vänner, får inte komma in på två restauranger, trots att de är välklädda och nyktra. Omid Farhand och hans vänner har dolda mikrofoner och videokameror vid tillfället eftersom de har för avsikt att fånga diskriminerande attityder mot personer med utländska utseenden. Det finns även tio vittnen. De anmäler händelsen som diskrimineringsbrott till polisen.

FAKTA

Förra året anmäldes 3 500 hatbrott i Sverige. Det är en ökning med åtta procent jämfört med året innan, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Hatbrott innebär polisanmälningar med hatbrottsmotiv, det vill säga brott med främlingsfientliga, islamofobiska, antisemitiska och homofobiska motiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om