Kommuner föreslår ny järnvägslänk

”Norra böjen” gagnar utbyggnaden av Arlanda och hela regionen, enligt politiker

Sigtuna2013-02-05 19:53

Bygg Norra böjen för tågtrafik mellan Märsta och Arlanda. Det föreslår Sigtuna kommuns politiker och de får stöd för förslaget från grannkommunerna.
– Det behövs bara 400 meter ny järnväg för att Märsta ska få en direktförbindelse med Arlanda. Jag är glad över att det nu råder enighet mellan partierna i Sigtuna i frågan, vilket är en förutsättning för att få igenom utbyggnaden, säger kommunalråd Lars Bryntesson (S).
Han är också tacksam över att alla kommuner i Arlandasamarbetet stöder förslaget, det vill säga Sigtunas grannkommuner Knivsta, Upplands-Väsby och Vallentuna.

Arlanda-Märsta har i regionala framtidsplaner pekats ut som en av åtta regionala stadskärnor.
– Utvecklas Sigtuna kommun och Arlanda så utvecklas hela regionen. Men för att Märsta ska kunna utvecklas så behövs Norra böjen, säger Lars Bryntesson.
Förslaget handlar enligt honom om en kort järnvägssträcka som skulle koppla ihop Ostkustbanan med Arlandabanan i höjd med Odensala. I ett gemensamt yttrande till TMR (Tillväxt-, Miljö och Regionalplaneringen i Stockholms län) framhåller Arlandakommunerna att Norra böjen ska prioriteras.
Vad har kommuner som Knivsta att vinna på det här förslaget?
– Kanske det kommer gå snabbast för Knivstaborna att även i framtiden ta sin nya pendeltågslinje från Knivsta till Arlanda, men Knivsta vinner ändå på förslaget eftersom alla vinner på tillväxt i området, säger Lars Bryntesson.
Han menar att det blir lättare att bygga upp en stad kring Arlanda flygplats med kontorsarbetsplatser, restauranger och butiker om det blir nära till bostäder i Märsta.
– Samtidigt vinner alla i närområdet på om det blir fler arbetsplatser vid Arlanda som deras invånare kan pendla till, säger Lars Bryntesson.

Vad händer med förslaget om spårtaxi mellan Märsta och Arlanda?
– Det ena utesluter inte det andra. Vi vill börja med järnvägen nu eftersom det blir det snabbaste sättet att få en förbindelse, för att basen redan finns. Men i framtiden finns säkert även plats att förverkliga andra spännande idéer, säger Lars Bryntesson.
Nu, när det finns enighet i frågan, tror han att det blir lättare att få gehör hos regionplanerarna i Stockholm och Trafikverket för en ny järnvägsförbindelse.
Men när den nya länken i bästa fall kan byggas, är för tidigt att säga.
– Först får vi ta kontakt med landstinget om hur, vilken kostnad och vilken tidplan som krävs. Sedan får vi se vad som händer, säger Lars Bryntesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om