Kostnader för Venngarn ska utredas
Boendemiljön vid Venngarns slott ska nu ses över av Sigtuna kommun. Flera grannkommuner använder området för sina socialtjänstplaceringar, vilket leder till att problem och kostnader skrivs över på Sigtuna kommun.
Foto: Rolf Hamilton
1600-talsslottet Venngarn var en gång i tiden ett stiligt och välskött barockslott, uppfört av riksrådet Magnus Gabriel de la Gardie. Men den forna glansen har flagnat betydligt.
I dag möts besökaren av trasiga fönster, illaluktande portuppgångar, slitna fasader, sönderslagna bilar, tomma ölburkar och högar med bråte.
- Det känns lite som en förfallen gammal amerikansk stad, säger Anna Johansson (s), som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Slottet och byggnaderna runt om ägs av Wenngarn AB, men har varit till salu sedan maj förra året. Wenngarn AB bedriver en omfattande uthyrningsverksamhet. 70 hus hyrs ut och cirka 500 personer bor och arbetar i området. Många av bostäderna hyrs ut möblerade till olika kommuners socialtjänst. Den kortaste hyresperioden är en månad.
- Vi har alla socialtjänster i Stockholms län, Enköping, ja till och med socialtjänsten i Göteborg som kunder. Det är ungefär hälften av lägenheterna som hyrs ut av socialtjänsten.
Det är till exempel ensamstående unga mammor och flyktingfamiljer, säger kvinnan som har hand om uthyrningsverksamheten åt Wenngarn AB.
Sigtuna kommun placerar däremot inte några personer på Venngarn.
- Dels är hyrorna väldigt höga, dels har vi hört talas om att det varit mycket problem, säger Anna Johansson.
Men Sigtuna kommun påverkas av de andra kommunernas placeringar. När en person bott tre månader på Venngarn går nämligen kostnaden och ansvaret för ärendena över till Sigtuna kommun. Exakt hur stor kostnad det innebär är än så länge oklart.
- Vi har bett om att en utredning ska göras så vi får reda på omfattningen och vilken typ av placeringar det handlar om. Men det verkar som det är Enköping och stadsdelarna i Stockholm som använder sig mest frekvent av detta. Jag har till exempel hört att Kista stadsdelsnämnd rekommenderar placeringar på Venngarn.
Även Lola Svensson är bekymrad över miljön och de många placeringarna som görs av andra kommuner.
- Vi har gjort två tre omhändertaganden av barn bara det sista halvåret. Och så har vi fått signaler från flera håll, bland annat från invandrarfamiljer som tycker att det är väldigt otäckt att bo där, säger hon.
Varken hon eller Anna Johansson tror att kommunerna som placerar sina klienter i området känner till hur miljön är.
- Så fort vi sett vad utredningen säger kommer vi att kontakta våra grannkommuner, säger hon.
Dorota Gronowska från Solna är en av dem som tillfälligt bor i den stora vita stenbyggnaden där de flesta ensamma blir placerade, familjer placeras i de gula trähuslängorna runt området. Hon tycker att huset ändå är relativt välutrustat med tanke på hur gammalt det är.
- Men det är otroligt dåliga kommunikationer här, det är nästan omöjligt att ta sig härifrån, säger Dorota Gronowska. Hon har bott på Venngarn i två månader och hoppas snart komma härifrån.
- Man tänker inte på om man trivs, utan vill bara vara här så kort tid som möjligt. Boendet är bara till för att lösa en akut situation.
De som bott länge vid Venngarns slott håller inte helt med om det dåliga rykte deras område fått.
- Självklart är det slitet, men det är ett fantastiskt område, säger Pia Wåhlmark som bott i de gula trähuslängorna i sex år.
Hon driver ett kafé och en loppis på slottsområdet och tycker att det är bra stämning för det mesta, även om det kan vara oroligt vid den stora vita stenbyggnaden där många av de tillfälligt placerade bor.
- Det är ju så typiskt, så fort det kommer en ambulans säger folk "jaha, den är på väg till Venngarn". Jag tror inte att socialen har en aning om hur det är här egentligen.
Hon önskar att slottsområdet ska rustas upp men tror inte att det kommer att hända.
- Man får inte bygga nytt här och vem vill köpa det då?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!