Krav på fler flyg

Luftfartsverket (LFV) vill utöka dagens trafik på Arlanda. Det är en del av innehållet i den nya miljöansökan som verket kommer att lämna in i slutet av nästa år.

Foto:

Sigtuna2009-09-18 17:10
LFV kommer vid samma tillfälle att ansöka om ett nytt tillstånd för att få flyga över Upplands Väsby tätort från bana 3. Dagens tillstånd går ut 2018 och flygningarna över Upplands Väsby har vållat starka protester från Väsbybor. 14 000 personer har skrivit under en grupptalan mot Luftfartsverket för den miljöskada som de anser att flygbullret orsakar.

Samtidigt vill Sigtunaborna inte att flygvägarna görs om igen. Om Väsbyborna vinner målet, anser politikerna i Sigtuna att det skulle innebära dödsstöten för Arlandas utveckling.
- Men de vinner inte eftersom vi har ett avtal med Luftfartsverket där en av grundförutsättningarna för att bygga tredje banan var att 14 000 Sigtunabor fick mindre flygbuller, sade Sigtunas kommunalråd Anders Johansson (S) till UNT i våras.
Frågan är om den tredje banan verkligen behövs nu när trafiken minskar, och om det är rimligt att tro att flygtrafiken kommer att öka så mycket.

I dag är antalet starter och landningar på Arlanda 220 000 per år. Den nya miljöansökan gäller hela 350 000 starter och landningar, som med ett samlingsnamn kallas flygrörelser.
- Jo, vi kommer att behöva flyga över Upplands Väsby om vi ska kunna möta efterfrågan under de mest trafikintensiva timmarna. Då det blåser nordliga vindar har vi inget alternativ under högtrafik, säger Anette Näs, projektledare för nytt miljötillstånd för Arlanda.
Siffran på 350 000 flygningar per år under de närmaste 30 åren kommer från en prognos som avdelningen för flygtrafik har tagit fram.
- Eftersom det kostar mycket att ta fram en tillståndsansökan så vill vi att den ska hålla under lång tid. Därför måste vi räkna på hur mycket flygtrafik det kan bli som mest och se till att vi kan ta hand om de miljökonsekvenser som kan tänkas bli, säger Anette Näs.

Sammanfattningsvis så hand­lar ansökan, enligt LFV, om ett nytt tillstånd som ska säkra en långsiktig verksamhet och innefatta en översyn av hela verksamheten, bland annat hela flygvägsystemet. I den nya ansökan kommer den samlade miljöpåverkan från flygplatsens verksamhet att redovisas.
Mellan november i år och januari nästa år blir det samrådsmöten med bland andra berörda kommuner och allmänhet. Sedan ska ansökan lämnas in senast 31 december nästa år.
Anette Näs säger att man är många som jobbar med utredningarna inför miljöansökan och att de har väldigt ont om tid.
- Vi vänder på varje sten för att hitta bra lösningar, säger Anette Näs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om