Lagad mat skickas till planerade äldreboenden
I köken i de äldreboendena som nu planeras i Sigtuna kommun ska det bara ska kokas potatis och skäras sallad. Huvudkomponenter som kött, fisk, korv kommer att levereras från ett centralt kök.
Äldreboendet Ärlinghem i Märsta. Linus Söderback är en av de boende.
Foto: Marie Axelsson
I kommunens befintliga särskilda boenden förekommer redan en liknande mathantering men den skiljer sig ändå åt på en punkt. De boende som i dag har mottagningskök får huvudkomponenten levererad varm. Gun Eriksson (s) är ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
- Det blir ingen förändring på de äldreboenden vi har i dag. Men i framtidens boenden kommer det bara att bli så kallade mottagningskök där huvudkomponenten ska värmas.
Märtha Lindberg, ersättare i äldre- och omsorgsnämnden för Aktion för Sigtuna kommun, är starkt emot beslutet om mottagningskök.
- Vi tycker att maten är så viktig för de äldre. Den ska vara nylagad och tillagad av utbildad personal, säger Märtha Lindberg.
På Hemskogens äldreboende tillagas all mat från grunden och personalen sköter allt från inköp till matlagning.
- Jag tror att det är viktigt för de äldre att få känna doften av nylagad mat, men samtidigt finns det personal som varken tycker att det är roligt eller har all professionell kunskap som krävs vid matlagning, säger Hemskogens enhetschef Berit Karlsson.
På Arhem lagas cirka 500 portioner mat varje dag. Därifrån levereras mat till Ärlinghem i Märsta och Klockbacken i Sigtuna. Man levererar även till de äldre som bor hemma men som inte klarar av att laga sin mat själva.
- Vår kökspersonal är utbildad och duktig. De är uppdaterade när det gäller miljödirektiv och de kan allt om specialkost. Jag tycker att vårdpersonalen ska arbeta med det de är utbildade för. Detsamma gäller kökspersonalen, säger Anette Josefsson, enhetschef på Arhem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!