Lägre gifthalter än väntat

Även den äldre rovfisken i Rosersbergsviken har det cancerframkallande ämnet PFOS i sig, men halterna är inte så höga som utredarna tidigare befarade. Det visar de provresultat som Sigtuna kommun nu har fått.

Sigtuna2010-10-29 05:48

Som UNT tidigare rapporterat så har staten, trots påstötningar från Sigtuna kommun, hittills vägrat att sanera marken kring före detta Räddningsskolan i Rosersberg.
Både här och i Halmsjön vid Arlanda med utlopp till Mälaren via Märstaån har de högsta PFOS-värdena spårats av Svenska miljöinstitutet IVL. Ämnet kommer från brandskum som användes vid övningar här.
En tredje utsläppskälla av det giftiga ämnet till Mälaren är enligt rapporten Uppsalas största reningsverk Kungsängsverket som släpper ut mycket PFOS i Fyrisån.
– Mot bakgrund av provsvaren på fisken så kommer vår rekommendation att bli att fisk fångad i Rosersbergsviken kan ätas cirka fem gånger per månad av personer som inte är gravida, säger Jan Franzén, på Sigtuna kommuns miljökontor.

Beslutet grundar man på de rekommendationer som finns hos Livsmedelsverket i dagsläget. Rekommendationerna är de enda som finns med tanke på att PFOS är ett relativt okänt ämne som inte fått några gränsvärden än.
Det forskarna däremot vet är att koncentrationen av PFOS blir högre ju högre upp i näringskedjan man kommer. Exempelvis har vilda minkar kring Märsta bland de högsta PFOS-värdena i kroppen i landet. PFOS stoppas inte heller med den teknik som finns i dagens reningsverk.

Det är väl så att PFOS även lagras i människor under årens lopp?
– Det kan vara så, men som kommun måste vi lita på Livsmedelsverkets nuvarande rekommendationer och att de efterhand tar fram bättre underlag, säger Jan Franzén.
Enligt honom är det sannolikt så att hela kunskapen om PFOS inte finns än.
– Men det vi vet är att rent vatten inte är någon självklarhet och att vi ofta tar för givet att vi har rent dricksvatten samtidigt som vi häller ut allt möjligt i Mälaren, säger Jan Franzén.
Han tycker att vatten måste börja ses som ett livsmedel och börja behandlas som ett sådant också.
I rapporten som Sigtuna kommun beställt finns en jämförelse med sjön Valloxen i Knivsta som fortfarande är relativt ren. Fisk därifrån kan man enligt rekommendationerna äta hela 50 gånger per månad utan risk.
I en tidigare artikel i UNT uttalade sig vattenexpert Per Ericsson på Norrvatten om utsläppen i Norra Mälaren och hur de påverkar dricksvattenkvalitén negativt, även om halterna i vattnet är betydligt lägre än vad de är i exempelvis fisk och mink.
– Om man ska äta fisken i norra Mälaren eller inte är inte något jag vill eller kan uttala mig om, säger han i ett förtydligande till den tidigare artikeln.

Samtidigt tycker han att det är viktigt att utsläppskällorna saneras, istället för att reningsverken ska investera för rening av andras utsläpp.
Forskare på Svenska miljöinstitutet IVL, tycker att tillförseln av PFOS från Rosersberg till Norra Mälaren är särskilt allvarlig eftersom det i samma område finns två andra utsläppskällor.
Samtidigt får Arlanda flygplats beröm från utredarna för att där pågår ett febrilt arbete med att komma tillrätta med utsläppen kring Halmsjön.
”Jämförelser visar att utläckaget från våtmarksområdet i änden av Rosersbergsviken till och med kan vara större än den tillförsel av PFOS som sker i norra Mälaren via Halmsjön och Märstaån” står det i deras rapport till Sigtuna kommun.

Låga halter i Valloxen

 Halterna av PFOS i ytvatten i Rosersbergsviken har mätts till 10 nanogram per liter vatten. I våtmarken intill före detta räddningsskolan är halterna hela 40-1000 ng/liter vatten, det vill säga högre än i Halmsjön där det råder fiskeförbud. I den närliggande sjön Valloxen i Knivsta är halten bara 2,2 ng/liter.
PFOS kan orsaka cancer, leverskador och kan störa reproduktionen hos människor och djur. Det finns inga akuta faror för människor med de låga halter som uppmätts i Mälaren. Däremot är det osäkert vad som händer på lång sikt.
PFOS fanns tidigare i brandsläckningsskum. I dag har det hittats i impregneringsmedel i textilier och i teflonprodukter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om