Märstaföretag renar Haitivatten
För någon vecka sedan levererade det lilla Märstaföretaget DTI-Sweden vattendesinfektionsmedel som kan ge 1,5 miljoner liter rent dricksvatten till människorna i Haiti. Leveranserna fortsätter nu med hjälp av Hoppets stjärna och privata donationer.
Det handlar om en liten flaska med vattendesinfektionsmedel som kan hällas i vanligt sötvatten. På någon minut dödas alla bakterier, virus och svampar. En droppe räcker för att rena en deciliter vatten så att det blir drickbart.
För någon vecka sedan kom den största ordern hittills från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap (tidigare Räddningsverket), värd 620 000 kronor.
- De kontaktade oss ganska omgående och ville ha 16 000 flaskor. Sedan skickade företaget med ytterligare 1 000. Vi är visserligen ett litet företag, men om alla hjälps åt så blir resultatet gott i slutändan. Det kändes som en bra dag på jobbet när vi fick producera till Haiti, säger vd Mattias Granbacke.
Men det blev inte bara en dag på jobbet i lokalen i Arlandastad utanför Märsta. Eftersom leveransen brådskade fick vänner och bekanta, utöver ordinarie personalstyrka på fyra personer, jobba hela natten. Därefter har man levererat ytterligare ett antal pallar med vattendesinfektionsmedlet.
- Det här är den största leverans vi haft någonsin, det rör sig om sammanlagt 20 000 flaskor hittills. Det betyder 1,5 miljoner liter rent vatten, säger Mattias Granbacke.
Han räknar med att leveranserna nu kommer att fortsätta med hjälp av biståndsorganisationen Hoppets stjärna. En gång i veckan hoppas de kunna skicka med en pall med vattendesinfektionsmedel med Fritidsresors flygplan till Dominikanska republiken. Därifrån transporteras de sedan till Haiti.
Produkten Aquacare baserar sig på klordioxid, en gas som tidigare bland annat använts inom pappersindustrin och vid vattenverk. Problemet är att den är flyktig och annars måste tillverkas på plats. Men 1979 gjorde Iwan Zätterquist, företagets utvecklingschef en upptäckt som lade grunden till en produkt som håller sig i upp till ett år. En utlösande faktor var det som hände när hans labb i Haninge mer eller mindre sprängdes i luften.
- Som de flesta forskningsupptäckter skedde det av en slump. När vi höll på och experimenterade gick något fel. Jag fick en liten puff och förflyttades ut ur rummet samtidigt som labbet blev förstört. Det var en tryckökning som gjorde att vi krossade glaset.
Produkten används nu även av fjällvandrare inom friluftslivet och av militären. Förutom att rena vatten kan det också fungera som handdesinfektion. Avsättningen borde kunna vara enorm men det finns ett problem.
- Det finns 1,3 miljarder människor i världen som saknar drickbart vatten, men någon måste betala för det också. Behovet är som störst i utvecklingsländerna men å andra sidan är deras betalningsförmåga som lägst, säger Mattias Granbacke.
I det läget blir det ofta myndigheterna och biståndsorganisationerna som ser till att leveranserna kan komma fram. DTI-Sweden försöker göra sitt genom att skänka sin överproduktion.
- Men vi har också fått påringningar av företag och privatpersoner som vill ge pengar, så nu verkar det som om vi kan skänka en pall extra till nästa leverans till Haiti med hjälp av donationer, säger Mattias Granbacke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!