- Sigtuna kommun har svarat att de inte har några skriftliga överenskommelser med förskola och skola, säger Ann Johansson, projektledare på Socialstyrelsen.
Så sent som för ett år sedan beslutade politikerna i Sigtuna kommunfullmäktige om en plan där syftet var att försöka minska antalet barn i kommunen som far illa. Planen ska innehålla direktiv om att exempelvis skolor och socialförvaltning ska ha kontakt med varandra så fort som möjligt då man misstänker att ett barn bor med missbrukande föräldrar, psykiskt sjuka föräldrar eller har andra större problem. Trots det har alltså Sigtuna kommun i enkäten från Socialstyrelsen svarat att man inte uppnår Socialstyrelsens kriterier för ett bra arbete med utsatta barn.
Vad är det ni vill att kommunerna ska ha?
- Vår undersökning mäter inte om de olika instanserna har samverkat, utan vi mäter vad det finns för överenskommelser på ledningsnivå om hur samverkan ska gå till. Finns det skriftliga överenskommelser så ökar förutsättningarna att samverkan fungerar, säger Ann Johansson.
Det kan exempelvis handla om att skolpersonal som är oroliga för att ett barn far illa ska ha ett skriftligt dokument om vem de ska vända sig till på socialförvaltningen i sådana ärenden. Personen på socialförvaltningen bör även enligt dokumentet ha i uppgift att sedan man gjort en insats återkoppla till skolan. Enligt Socialstyrelsen är alltså formell samverkan ett sätt för kommunerna att förbereda sig för situationer som den med två döda pojkarna i Sigtuna.
Kommunens trygghetschef Eva Hamberg svarar så här:
- Det de frågar efter är en särskild form av samverkansavtal. Vi har andra former av samverkan och har inte sett behov av den här särskilda typen av formaliserade avtal, säger Eva Hamberg.
Både Socialstyrelsen och Skolinspektionen ska nu granska hur Sigtuna kommun agerat kring fallet med de två mördade små pojkarna. Det finns också tidigare klagomål på hur kommunen skött sig. 2007 tog Sigtuna kommuns socialtjänst emot 296 anmälningar som gällde barn. En relativt stor del av anmälningarna gäller missbrukande förälder.
- Men att en kommun har många anmälningar kan handla om att det är en barnrik kommun eller att det görs många anmälningar, vilket kan vara positivt, säger Ann Johansson på Socialstyrelsen.
Det som är mindre positivt för kommunen är att Socialstyrelsen misstänker att kommunen gjort fel i 15 fall 2010 och i åtta sådana ärenden i år.
Är det många för en kommun som Sigtuna?
- Sigtuna hamnade på plats fyra bland 40 kommuner och kommundelar i området i år, svarar Ulf Linnerhed, som arbetar på Socialstyrelsens enhet öst där Sigtuna ingår.
Det betyder att kommunen har många anmälningar jämfört med övriga kommuner i samma område. För Sverige som helhet ser man dock nu en positiv trend.
- Åtta av tio kommuner uppger i årets mätning att de har överenskommelser om samverkan mellan socialtjänst och skola och förskola, vilket bara fyra av tio kommuner hade i fjol, säger Ann Johansson.