Naturskönt i flygplatsens skugga

Bara några minuter bort från den höga pulsen på Arlanda finns en oas där två av Sveriges mest sällsynta växter trivs. Under måndagen invigdes ett naturvårdsområde här.

an Franzén, Sigtuna kommun och Helmer Gustavson, Riksantikvarieämbetet berättade om runstenen som finns på området.

an Franzén, Sigtuna kommun och Helmer Gustavson, Riksantikvarieämbetet berättade om runstenen som finns på området.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2009-08-31 14:16
Området som ligger vid Lejdens gård nära Almungevägen, är resultatet av ett något ovanligt projekt där så skilda intressenter som Världsnaturfonden (WWF), Luftfartsverket, Sigtuna kommun, länsstyrelsen och arrendatorn Keith Majander har samarbetat.
- Hade det här samarbetet skett för några år sedan, hade jag blivit förvånad. En del kanske tycker att Luftfartsverket är en främmande fågel i de här sammanhangen, men faktum är att allt fler sådana här lyckade nätverk nu byggs upp i Sverige.

Exempelvis kan det vara bra att samarbeta med vägverket om vägrenar som slås, säger en av besökarna, Tommy Lennartsson från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Efter invigningen hoppas nu de inblandade att allmänheten ska upptäcka hagarna och börja promenera här. Hela området är inhägnat och försett med lättöppnade grindar, parkering och informationstavlor.

Det mesta jobbet har arrendatorn Keith Majander och Charlotte Lövgren utfört. Men även personal från Luftfartsverket, Sigtuna kommun, frivilliga från Naturskyddsföreningen i Sigtuna med flera har hjälpt till med röjningen av betesmarker, strandängar och hagar.
- Det här projektet är garanterat konsultfritt och förhoppningsvis bara början på vårt samarbete om viktigt natur, säger Jan Franzén, Sigtuna kommun.

Invigningen följdes av en vandring i landskapet och till besökarnas glädje hittades snabbt både exemplar av den starkt hotade arten Finnögontröst och av Fältgenetiana. Båda arterna har de senaste årtiondena minskat kraftigt på grund av att alltfler betesmarker försvinner eller att markerna betas för hårt.
- Det är viktigt att Lejden sköts bra om vi ska ha kvar exempelvis Finnögontröst som är en av Sveriges mest sällsynta arter, säger Mats Gothier från länsstyrelsen i Stockholms län.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om