Platserna för ensamkommande flyktingbarn minskar

Snart stängs transitboendet i Hällsbo för ensamkommande flyktingungdomar. Bara två enheter blir kvar i Sigtuna kommun. 20 av de som anlänt sedan sommaren 2006 får uppehållstillstånd i Sigtuna kommun.

Sigtuna2008-01-16 00:01
- Vi kommer inte att behöva ha transitboendet i Hällsbo kvar. Vi räknar med att de 20 platser som finns på de två boendena i Steninge räcker, säger Edit Bjurdamm, chef på individ- och familjeomsorgen.
Tanken var att ungdomarna skulle stanna i kommunens transitboende i en vecka, men de fick ibland vänta sex, sju månader.
- Det fanns inga kommuner att hänvisa ungdomarna till i början. Det har förändrats då debatten i media och flera förfrågningar från Migrationsverket gjorde att fler kommuner tog sig an ungdomarna, säger Louise Utter, informatör på Migrationsverket.

Sigtuna kommun har fått jobba hårt för att lösa boende, utbildning och annan sysselsättning för ungdomarna.
Nu har även 20 av ungdomarna i Sigtuna kommun fått permanent uppehållstillstånd efter att de vistats här i ett halvår eller längre. De flesta är mellan 16-18 år och ska bo på elevboende på Ansgarsliden och få gymnasiekompetens på folkhögskola. De kommer att få socialbidrag. I två fall är barnen yngre och placerade i familjehem.
Ungdomarna är oerhört motiverade i sina studier och vill gå vidare med sina liv. Så här problemfritt hade de nog inte varit med 400 svenska barn, med att inte dricka alkohol och vara hemma klockan tio på kvällen, uppger Edit Bjurdamm och fortsätter:
- Kommunens skattebetalare har inte burit bördan av ungdomarna som kommit hit utan familj.

Pengar som Sigtuna kommun lagt ut har senare betalats ut av Migrationsverket.
I väntan på besked om vilken kommun ungdomarna blir anvisade till, har de efter en månad här haft rätt att gå i skolan. I praktiken har ungdomarna redan efter dag två börjat skolan. Sigtuna kommun tog hjälp av Sigtuna folkhögskola som anlitade personal från Svenska kyrkan. I undervisningen har svenska, kunskap om den svenska vardagen och kulturen bland annat ingått. Sedan 15 juni har de haft undervisning i en specialklass på Kunskapens Hus, där man rekryterat personal med nödvändiga språkkunskaper.

Gruppen som nästan uteslutande består av killar har kommit från helt andra delar av världen. De har ofta fått en smärre kulturchock över till exempel unga svenskors klädsel.
- Vi får bland annat säga att "så där ser svenska tonårstjejer ut till vardags, det är inget konstigt."
Migrationsverkets mål att ungdomarna ska slussas vidare efter en vecka tror inte Edit Bjurdamm är realistiskt.
- Däremot kan det vara lagom efter två veckor. Då hinner vi förbereda dem på hur vardagen ser ut i Sverige, säger Edit Bjurdamm.

FAKTA
400 barn på 1,5 år
2006 kom 820 flyktingbarn ensamma till Sverige. 2007 var siffran 1?264. Ungefär lika många beräknas komma 2008.
2007 fick 84 av barnen avslag på sin ansökan om asyl.
Sedan slutet på juli 2006 fram till förra veckan hade cirka 400 barn passerat igenom Sigtuna kommun.
I slutet av december 2006 fanns 47 ungdomar inskrivna i kommunen. I slutet av december 2007 fanns 16.
Sju av dessa kom i november och fick alltså stanna i över två månader. Annars har tiden ungdomarna stannar här kraftigt börjat sänkas.

Källor: Migrationsverket, Socialtjänsten i Sigtuna kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om