Sigtunas kommunalråd ovanligt tyst

Under de sorgliga dagar som drabbat Sigtuna kommun har kommunalrådet Anders Johansson (S) varit ovanligt tyst. Han försvarar tystnaden med att informationen i sådana här sammanhang ska ges av så få personer som möjligt.

Kommunalråd Anders Johansson, (S) i Sigtuna.

Kommunalråd Anders Johansson, (S) i Sigtuna.

Foto: Nina Leijonhufvud

Sigtuna2011-09-23 09:01

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Anders Johansson är kommunens ansikte utåt och en flitig kommunikatör i vanliga fall. Han har bland annat en egen blogg där han reflekterar över det som händer i kommunen och i de flesta pressmeddelanden från kommunen brukar man hänvisa alla frågor till Anders Johansson.

Men sedan i lördags, då flera tunga våldsbrott med dödlig utgång, eller svåra personskador, inträffat inom kommunens gränser, har kommunalrådet inte gått att nå. Krishantering brukar handla om att snabbt ge allmänheten korrekt information.

Är det inte viktigt för kommunens invånare att du visar dig i en sådan här situation?

- Jo, det är viktigt att kommunen ger en så korrekt information som möjligt i kriser som den här. Därför ska informationen ges så samlat som möjligt och av få personer. Speciellt viktigt är det när det gäller frågor som berörs av sekretess, som i det här fallet, säger Anders Johansson.

Han hänvisar till att det är kommunens trygghetschef som primärt ska ge information och svara på frågor i krissituationer.
- I övrigt så har jag som krisledningsnämndens ordförande försäkrat mig om att kommunledningskontor, skolförvaltning och socialtjänst har vidtagit de åtgärder som ska vidtas när något sådant här händer, säger Anders Johansson.

Vad tycker du kan göras för att inte en liknande situation med de två pojkarna ska upprepas?

- Nu är det väldigt viktigt att först få reda på vad som egentligen har hänt innan vi drar slutsatser och vidtar eventuella åtgärder inför framtiden. Jag har full förståelse för att allmänhet och media vill ha konkreta besked, men det är nu oerhört viktigt att hålla sig till fakta och se till att vi har all kunskap som behövs innan besked lämnas, säger Anders Johansson.

Både Anders Johansson och oppositionsrådet Henrik Kelfve (M) är överens om att det är självklart att en utredning ska göras om hur kommunen skötte fallet.
- Men det är viktigt att utredningen inte ska ske för att anklaga någon, utan för att man i första hand ska se till att eventuella brister inte upprepas, säger Henrik Kelfve.

Antingen kommer utredningen att ske genom ett så kallat Lex Bobby-ärende hos Socialstyrelsen eller så gör Sigtuna kommun en internutredning.

Frågan som många vill ha svar på är om mordet på de två pojkarna hade kunnat förebyggas. Skulle samarbetet mellan skolan och socialförvaltningen ha inletts tidigare eller borde socialförvaltningen ha agerat snabbare efter att orosanmälan från skolan kom in? Pojkarna hade då varit borta från skolan respektive förskolan i en månad.
- Det som kommer att ske nu är antagligen att man kontrollerar om kommunen har följt de lagar och regler som gäller. Men oavsett hur lagen ser ut så bör diskussionen också handla om vilken ambitionsnivå vi ska ha i skolorna när det gäller närvarokontroll, både för elevers studieresultat och för att man får en social kontroll, tycker Henrik Kelfve.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om