Skolpersonal gjorde orosanmälan till socialen

Socialförvaltningen i Sigtuna hade fått en orosanmälan om familjen från skolpersonal. Vad som hände sedan med ärendet skyddas av sekretess.

Dagen efter dubbelmordet i Sigtuna

St Persskolan där ett av barnen gick med flaggan på halv stång

Dagen efter dubbelmordet i Sigtuna St Persskolan där ett av barnen gick med flaggan på halv stång

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Sigtuna2011-09-21 09:51

- Jag får enligt lagen inte ens uttala mig om en anmälan angående en familj har kommit in till oss eller inte, säger Sigtuna kommuns socialchef Jan Hellström.

Men lite senare under intervjun förklarar han att kommunen agerar på alla anmälningar. Och att en anmälan har gått från skolan till socialförvaltningen i det aktuella fallet har en politiker med insyn bekräftat för UNT.

När någon lämnar in en anmälan till Sigtuna kommuns socialförvaltning så är rutinen att man börjar med en förhandsbedömning.

- Är det personal från en skola eller förskola som har lämnat in anmälan så tar vi lite mer allvarligt på den eftersom de på ett professionellt sätt kan se om barn far illa eller inte, säger Sigtuna kommuns socialchef Jan Hellström.

Han menar att insatserna också är olika.
- Det är förstås olika hur vi agerar. Har vi fått en anmälan om att ett barn har märken efter slag, agerar vi förstås kraftfullt direkt. Handlar anmälan om att ett barn exempelvis inte utvecklas som det ska så tittar man på vilken stöd som behövs, säger han.

Under onsdag eller torsdag fortsätter polisens förhör med de döda barnens mamma. På onsdag kommer även obduktionen av kropparna att inledas. Kvinnan förnekar brott så än är det inte klarlagt vem som dödat barnen och hur morden har gått till.

Att mammor dödar sina barn är mycket ovanligt och handlar oftast om psykisk sjukdom. Det fanns för några veckor sedan, enligt kvällstidningen Aftonbladet, tecken på att mamman, som hade ensam vårdnad om de två barnen, inte mådde bra. Hon hade slutat att lämna yngste sonen på hans förskola redan i början på sommaren, hon hade mist sitt jobb och elektriciteten ska under en period ha stängts av i deras hem.

- Vi vet inte ännu hur det här har gått till. Men mödrar som dödar sina barn brukar nästan alltid ha en psykisk sjukdom, en störning eller lever i misär. Det brukar inte handla om personer som fått en tillfällig, alldaglig depression eller är missbrukare, säger Mikael Rying som har forskat om dödligt våld mot barn.

Han säger att myndigheterna ska agera om de misstänker att vårdnadshavare är psykiskt sjuka.
- Det är mycket ovanligt att mödrar dödar sina barn och siffran har gått ner. Under första halvan av 1990-talet dödades fyra barn per år av sina mammor i Sverige. Därefter har siffran sjunkit till ett barn per år fram till år 2008, säger Mikael Rying.

Det vanligaste är också att det dödliga våldet sker i hemmet.
- Vi vet inte än om de här morden har skett utomhus. Men om de har gjort det är det ovanligt. Det är också ovanligt att dödligt våld mot barn uppmärksammas stort i medierna och att de barn som dödas av sin mamma är äldre än sex år, säger Mikael Rying.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om