Slottsägare med byggplaner
Ganska glad och envis. Det är så Steninge slotts nye ägare Per Taube beskrivs. Nyligen köpte han slottet och dess tillgångar för 126 miljoner kronor. På markerna har han planer på en slottsstad med nya bostäder, en handelsträdgård och en slottsgalleria med hantverkare.
Foto: Hans E Ericson
I dag är han i stället för att vara anställd av Anders Wall kompanjon med honom. De är båda delägare i bokhandeln Adlibris med fleras fastigheter i Morgongåva, i Sturebadet i Stockholm och i Arlandastad Holding AB. Arlandastad Holding AB, är en betydande aktör i Sigtuna, där Per Taubes företag tillsammans med Luftfartsverket och Sigtuna kommun utvecklar Stockholm Airport City.
- Planerna är att antalet sysselsatta i flygplatsområdet ska öka från cirka 22 000 till 50 000 inom tio år. Detta måste mötas med fler bostäder och där hoppas jag att Steninge på sikt kan bidra med sin helt unika miljö, säger Per Taube.
Per Taube äger nästan all mark kring motorvägen vid Arlandastad och är mycket engagerad i hela områdets framtid.
- Jag sålde mina förvärvsfastigheter för fyra år sedan, då jag tyckte att priserna hade gått upp för mycket. Sedan började jag mina markköp med att köpa outleten i Arlandastad eftersom jag kände att man kunde göra något bättre där.
Satsar du dina pengar här för att det är dina hemtrakter?
- Visst känns även Sigtuna kommun som hemtrakter och på ett sätt så ser man kanske bättre vad som kan göras, när man bor i närheten. Men det är förstås även för att jag tror att det verkligen finns en jättepotential kring flygplatsen, säger Per Taube.
Steninge slott blev ett kulturcentrum under de förra ägarna Linn och Atle Brynestad. Hit kommer varje år drygt 250 000 besökare för att bland annat gå på marknader, fika och titta på slottet.
Steninge slottsstad är tänkt att innehålla både villor och flerfamiljshus som ska knyta an till kulturmiljön. Visionen är 250 bostäder som byggs i kant på den bebyggelse som just har kommit upp efter vägen ut mot slottet.
Det blir alltså inga bostäder i själva slottsparken, men här planeras framför Stenladugården en handelsträdgård som en ytterligare publikdragare till området. Och den 3 000 kvadratmeter stora ladugården ska enligt planerna omvandlas till en slottsgalleria som sjuder av liv året om.
- Vi stänger en period efter nyår för att börja med omdaningen. Jag hoppas att vi exempelvis kan få hit några som kan odla biologiska grönsaker, driva fler kaféer, sälja kött från gårdar i närheten, ha bageri, en smedja eller andra hantverk som folk kan uppleva på plats, säger Per Taube.
Men han är noga med att poängtera att hans fastighetsbolag Gelba vare sig vill eller har kunskap att driva verksamheterna själva.
- Nej, vi hoppas få tag i andra som vill driva företag här. På övervåningen i stenladugården kommer vi att fortsätta med marknader och utställningar. Här kan det kanske även bli fler minimässor. Vårt syfte är att fylla området med ännu mer aktiviteter, säger Per Taube.
Fastighetsaffärer började han med när han var 25. Sedan dess har Per Taube gjort många affärer. Köpet av familjens säteri i Upplands Väsby och Steninge slott betecknar han dock som de mest speciella.
Till skillnad mot en del direktörer som inte verkar få nog av pengar, så verkar Per Taube ha en ganska sund inställning till sina slantar. Efter att han hade tjänat ihop till sin och familjens framtid så började han skänka pengar till sådant han tror på.
- När det gäller pengar kan man bara komma upp till en viss nivå. För mig går den nivån när jag känner en trygghet för att klara mig även om jag mister jobbet, säger Per Taube.
Under senare år har han därför hjälpt till att samla in pengar för att starta scoutkårer i invandrartäta och utsatta förorter i Sverige, till Johanniterhjälpen och till ett barnhem i Thailand.
- Problemet jag ser i Sverige i dag är att vi har skapat en ny underklass bland våra invandrare. Det måste vi ändra på. Jag tror att ska man förändra något så får man börja med barnen, säger Steninge slotts nye ägare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!