Starkt motstånd mot utbyggnad
Sigtuna stadshotells planer på att bygga ut väcker fortsatt starkt motstånd i Sigtuna. Över 500 personer och föreningar har under samrådstiden skrivit till kommunen för att argumentera mot utbyggnaden.
Foto: UNT Arkiv
- Det är för tidigt för oss att ha några synpunkter eftersom vi inte har sett vad folk tycker, säger företagets vd Magnus Sundström.
På Sigtuna kommuns stadsbyggnadskontor säger man att nästa steg för kommunen i prövningen av bygglovsansökan är att göra en sammanställning av alla yttranden.
- Vi får börja med att titta på vilka som är sakägare och inte. Det vill säga att vi tar störst hänsyn till vad de som bor närmast tycker, säger Lars Nilsson, som är ny handläggare av ärendet då den tidigare har slutat.
Bland de föreningar som är emot förslaget finns Sigtuna hembygdsförening och Rädda Sigtuna stad. Även Sigtuna museums företrädare är mycket kritiska till planerna som går ut på att utöka hotellet med cirka 30 rum och konferenslokaler för att ge verksamheten större lönsamhet.
Den nya delen byggs som en fyrkantig byggnad med platt tak och en mindre kub ovanpå den större. Nybyggnaden föreslås på östra sidan om Lilla Vattugränd. Planerna innebär också att kulturhuset Plåt-Pelles hus rivs och att Lilla Vattugränd renoveras.
I Sigtuna museums skrivelse till kommunen finns ett annat förslag på hur en utbyggnad skulle kunna lösas.
"Om en utbyggnad måste göras, varför inte utnyttja den gamla byggrätten och bygga ut åt söder. Där kan också grävas ur för ett underjordiskt garage som kan lösa parkeringsproblemet." skriver museets företrädare Sten Tesch och Elisabet Claesson.
Ett annat förslag som kommit in är att en arkitekttävling ska utlysas så att man enligt den som skrivit brevet " kan nalkas Sigtuna per båt eller skridsko utan att mötas av en eller ett par glaskuber som framträdande i stadsbilden."
Några av dem som protesterat till kommunen betecknar förslaget som "chockerande" och "oförsvarbart".
Här står att hotellets utbyggnad strider mot Sigtuna stad som ett riksintresse, närmare bestämt mot en stad med småskalig träbebyggelse. Brevet framhåller att kommunen bryter mot sin egen översiktsplan och att turismen påverkas negativt. De tycker också att hotellet planerar för få parkeringsplatser.
"Skulle detta förverkligas skapas ett prejudikat som blir styrande för framtida bebyggelse i Sigtuna stad och därmed dödsstöten för Sigtuna stads särart" står det i ett av breven.
Sigtuna hembygdsförening som har avstyrkt förslaget, skriver att "man kan fråga sig varför vi har så svårt att ta till oss de erfarenheter historien gett oss..På den plats där Sveriges första stad en gång grundades vill man nu riva" står det bland annat i hembygdsföreningens upprop.
Ärkebiskop emeritus och Sigtunabon Gunnar Weman har också tagit till pennan:
"När det gäller utbyggnaden av Sigtuna stads hotell förstår jag inte alls hur tankarna går, frånsett de rent företagsekonomiska" skriver han i ett brev.
Ett av mycket få positiva yttranden kommer från Handelskammaren Arlandaregionen. "Med hänsyn till de intressen vi har att företräda finns i detta skede inget att invända mot planen" står det i deras yttrande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!