Taket renoveras på gammalt vis

De timmermän som just nu arbetar med takrenoveringen vid Skokloster slott ser många spännande spår efter 1600-talshantverkarna och hur de har gått till väga. Ibland känner de sig som detektiver på jakt efter ledtrådar.

Lars Wahlqvist renoverar Skoklosters tak.

Lars Wahlqvist renoverar Skoklosters tak.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Sigtuna2009-10-23 10:02
Den pågående takrenoveringen är ett speciellt projekt, tycker Mat­tias Malmros och Mattias Hallgren, erfarna timmermän från Lidköping, handplockade för jobbet. Det handlar inte om en reparation, utan en rekonstruktion där de återskapar utseendet på bjälkarna. De har liknande verktyg som sina kolleger för 400 år sedan: handsåg, yxa och stämjärn, och använder ögonmått och ett tunt snöre för att mäta/beräkna.
- Med våra ögon ser vi hur mycket spår som helst efter dem. Ibland känner man sig som Sherlock Holmes. Vi kan se hur de huggit, var de stått, vilka redskap de använt, och i vilken ordning momenten har gjorts, säger Mattias Hallgren, och pekar upp mot taket medan oktobervindarna river i byggplasten som riggats upp på vinden.
- Titta bara på den stora takbjälken däruppe. Den har huggits direkt från en rundstock i skogen. Man ser precis märkena efter processen.

Slottets takkonstruktion är unik i genom sin speciella typ av takstol: det glaserade teglet sitter på läkt utan träpanel under. Pannorna är fogade på undersidan med kalkbruk, berättar Per Nelander, fastighetsförvaltare vid Statens Fastighetsverk.
Takstolens kryss visade sig vara knäckt. Läget var akut, och man tvingades byta ett högben, en bärande del av "krysset" i en takstol. Ett av träden som använts är kärnan i en 13 meters torrfura på rot.

Att montera krysset var komplicerat eftersom timmermännen måste göra allting "baklänges" och jobba "åt fel håll".
- Spännande problemlösning har kännetecknat allt vi gjort här. För oss som timmermän handlar det om mycket mer än att byta ut en träbit. Vi lär oss förstå principen bakom bygget och teknikerna. Framförallt har vi lärt oss en hel del om hur timmermän tänkte och gjorde.
Per Nelander säger att arbetet med slottstaket är ett gott exempel på hänsynstagande till byggnaders ursprung och behov.
- Eftersom vi använder oss av traditionella renoveringsmetoder bidrar vi till att hålla hantverkskunnandet levande. Och eftersom vi noggrant dokumenterar allt bevarar vi det för framtiden.

Då takstolen är monterad läggs de gamla tegelpannorna åter på plats, och tätas och fixeras med kalkbruk från undersidan, precis som på 1660-talet då de lades första gången. Dimensionerna är smäckra, taket elastiskt enligt principen mjukt men ändå hållbart.
- När vinden ligger på känner man att konstruktionen kommer i rörelse, säger Mattias Hallgren.
Skokloster
Slottet byggdes under mitten av 1600-talet som statusladdad representationsbostad åt Carl Gustaf Wrangel (1613-1676), känd militär och en av stormaktstidens mäktigaste män. Skolkloster slott var en gång sin tids största privata byggföretag, och ritades av den tyske arkitekten Caspar Vogel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om