Uppsägning för porrsurfande står fast

Busschauffören Stig förlorade sin anställning på Luftfartsverket 2009 efter att ha porrsurfat på arbetstid. Mellan fem och sex timmar per arbetspass hade gått åt till surfande enligt arbetsgivaren. Omöjligt, hävdade Stig, men kunde då inte bevisa det.

Sigtuna2011-03-09 10:03

UNT skrev om Stig och uppsägningen i april 2010. Han ansåg då att han inte givits någon möjlighet att försvara sig före avskedet.
Meddelandet om uppsägningen låg och väntade på honom i ett rekommenderat brev då han kom hem från semester.
Stig drev uppsägningen som ett tvistemål i Norrköpings tingsrätt, och yrkade att uppsägningen skulle ogiltigförklaras, alternativt att han skulle återanställas. Tingsrätten ogillade yrkandet på ogiltigförklaring av uppsägningen i en mellandom i april förra året. I december lades resten av målet ned efter förlikning.
Förlikningen innebär att parterna, Stig och Luftfartsverket, ska betala sina egna advokatkostnader.

Någon återanställning som busschaufför vid Luftfartsverket, eller Swedavia som bolaget nu heter, blir det alltså inte frågan om för Stig. Men när UNT talar med honom är han ändå relativt nöjd. Vid den förberedande förhandlingen i Norrköping i december fick han äntligen se underlaget som Luftfartsverket grundade hans uppsägning på.
– Det visar att jag varit ute på omoraliska sidor som det kallas är mindre än en procent av min totala arbetstid under mars 2009, den månad som verket hänvisade till vid uppsägningen, säger Stig, och fortsätter:
– Då sades det att vi elva som sades upp samtidigt och av samma anledning hade porrsurfat 50–60 procent och ibland mera av vår arbetstid. Det var orimligt, jag är busschaufför och har aldrig missat ett arbetspass eller en tur under de år jag arbetade där. Hur det är med andra som har tillgång till dator under sin arbetstid vet jag inte, men för mig var det en omöjlighet.
Tommy Nilsson är fackligt ombud för Statstjänstemannförbundet, ST, på Arlanda.
När Stig blev uppsagd var han ännu inte med i facket, men Tommy Nilsson har ändå försökt hjälpa honom genom alla turer som följde på uppsägningen.
– Vi förstod att det inte kunde röra sig om så långa surftider för Stig som det talades om i svepande ordalag från ledningen då uppsägningarna kom. Men problemet är att han faktiskt har varit ute på förbjudna sidor, och att det var förbjudet visste vi, det skriver vi under på när vi anställs. Stig kan ha följt med i klungan så att säga, men när det en gång gjorts så har de inte backat, och det blir prestige i ärendet.
För Stig som kollapsade mentalt efter uppsägningen, är livet ändå i gång igen. Han arbetar som chaufför, men är inte fast anställd. För honom var det viktigaste som uppnåddes med förhandlingarna i Norrköpings tingsrätt att han med tidsunderlaget för hans surfande fått svart på vitt att han inte är ”en porridiot”, som han kallar det.

Lotta Lille
lotta.lille@unt.se  018-478 13 45
UNT 3 april 2010

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om