Ska barn och äldre fixa klimatbiffen?

Det är inte rätt av politiker att utnyttja grupper hänvisade till institution för förment klimatpolitik.

När politiker föreslår att förskolor och äldreboenden helt ska gå över till vegetarisk kost finns allvarliga invändningar att göra.

När politiker föreslår att förskolor och äldreboenden helt ska gå över till vegetarisk kost finns allvarliga invändningar att göra.

Foto: Nina Leijonhufvud

Ledarkrönika2019-11-18 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När politiker föreslår att förskolor och äldreboenden helt ska gå över till vegetarisk kost finns allvarliga invändningar att göra av olika art.

Främst handlar det om ett etiskt, demokratiskt perspektiv. De flesta av oss kan gå in på närmaste livsmedelsbutik och köpa det vi är sugna på till middag. Ingen politiker står och sorterar min varukorg framme vid kassan: det där får du inte äta, det här ska du ha i stället. Hen får gärna opinionsbilda om hur vi bör äta för klimatets skull, men inte komma in i mitt kök och knuffa undan mig vid spisen.

Men nu finns det politiker, och tjänstemän, som tycker att det är etiskt hållbart att ta ut den förmenta klimatnyttan på vissa av oss – de människor som brukar kallas svaga: barn och äldre. Här vill man på sina håll ta bort kött och fisk. Det måste inte vara problematiskt ur näringssynpunkt; det finns många livsmedel som innehåller protein. Men personer över 65 år behöver lika stor andel protein som 16-åringar. Många äldre äter lite dåligt. Då är kött och fisk en garant för högvärdigt proteintintag.

Men inte heller detta är kärnan i problemet. Om jag vore över 80, krasslig, fattig och svag, och hade flyttat till äldreboende skulle jag se det som ett övergrepp att jag ”som byggt det här landet” skulle tvingas bli vegetarian (om jag inte varit det förut), bara för att jag vore utan makt och medel. Men detta har alltså föreslagits på riktigt av Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Vad äldre skulle behöva är snarare valfri workout, valfri sorts biff och valfri drink på det.

Men valfrihet gäller ju inte alla. Den kommunala förskolan Gitarren i Umeå – veganstaden – ska nu helt ta bort animalisk föda från menyn under en period. Syftet är att vegetarisk mat ska bli det som permanent serveras i framtiden. På alla förskolor.

”Det här är något vi gör för att vi tror att det har en positiv klimatpåverkan”, säger Markus Sandström, förskollärare på Gitarren.

En trosfråga alltså?

Mat och klimat är komplext. Bara att sticka plogen i marken påverkar klimatet negativt. Medan naturbetande kor producerar högvärdigast möjliga mat från marker som inte kan och bör odlas. Ständigt bevuxen mark, som hagar, är riktiga kolgravar, där klövdjuren blir en del i ett kretslopp. Enligt WWF klarar klimatkraven just kravmärkt, EU-ekologiskt kött och certifierat naturbeteskött. Liksom svensk och europeisk kyckling.

Vi vet att fossila bränslen är det avgjort största problemet för klimatet. Vad betyder exempelvis skolvalets eviga bilskjutsande? Jämfört med om barn kunde gå själva till skolan? Och äta kravmärkta köttbullar...