Efter Metoo delade Skolverket ut 20 miljoner kronor till olika organisationer för att ge skolpersonal ökade kunskaper i hur man kan förebygga sexuella trakasserier i skolan. Ett resultat är tre konferenser som hålls av RFSU under våren. Först ut var Uppsala under måndagen.

– Vi ser att den här sortens kunskap efterfrågas från skolpersonal. Så det kändes självklart att vara med och arrangera, säger Carmen Pocrnja, ordförande RfSU Uppsala.

De 100 platserna var bokade sedan länge och deltagarna var såväl pedagoger som elevassistenter och personer från elevälsan. Målet med halvdagskonferensen är att ge deltagarna konkreta tips på hur de kan lyfta in frågor som ömsesidighet och samspel i sexualundervisningen. Ett inslag under dagen var också RFSUs förbundsjurist som berättade om den nya sexualbrottslagstiftningen och skolans ansvar för sexuella trakasserier.

Artikelbild

| RFSU arrangerade konferens flr skolpersonal på temat att få in bland annat ömsesidighet och samspel i sexualundervisningen i skolan.

– Studier visar att elevers förväntningar på hur sexualundervisningen ska se ut inte stämmer överrens med verkligheten. De vill prata om relationer och om hur man har en bra relation. Det missar lärarna, säger Matilda Strömberg Djäken, RFSU Uppsala.

– Det är fortfarande mycket upp till läraren. Då blir det ofta i biologi som undervisningen sker och med fokus på det fysiska, fyller Anette Grander i, projektledare för konferenserna.

Carolina Kjällstrand som är lärare på Glunten i Uppsala var en av deltagarna och hon hade tydliga förväntningar på dagen.

– Vi möter det här varje dag. Nu hoppas jag på ny och fräsch information om nya lagen till exempel.