Massafabriken i Skutskär stänger i oktober

Stora Enso stänger fabriken i Skutskär för underhåll. Under arbetet ska det inte komma några sura lukter från fabriken, lovar företaget.

Stora Ensos fabrik i Skutskär stängs under oktober för underhålls- och investeringsarbeten.

Stora Ensos fabrik i Skutskär stängs under oktober för underhålls- och investeringsarbeten.

Foto: Kjell Sjöberg

Skutskär2019-09-28 19:02

– Förutom de fyrahundra anställda som jobbar här i vanliga fall så kommer ytterligare tolvhundra personer att finns på plats för underhålls- och investeringsarbeten i fabriken, förklarar Maria Knuts, informatör på Stora Enso i Skutskär. 

Arbetena hos Stora Enso startar den 3 oktober och pågår sedan till slutet av månaden. Under arbetet hålls hela fabriken stängd. Huvudsyftet med den årliga arbetet - som kallas revision - är att genomföra byten av utrustning samt reparationer på bland annat tryckbärande kokare och pannor.

– Det är en mängd arbeten som ska göras, vilket innebär att det kommer att vara mycket människor i rörelse vid fabriken här i Skutskär samt i övriga samhället, säger Maria Knuts.

Hon ber därför människor att vara lite extra uppmärksamma när de befinner sig i närheten av fabriksområdet.

–  Det kommer att ske mycket transporter av stora fordon till och från fabriken under oktober.

Under arbetena står produktionen helt stilla i fabriken. All fabrikspersonal deltar i stället i underhållsarbetena.

Den sura lukt som ibland kan sprida sig från fabriken, både i närområdet och stora delar av Uppsala län, kommer helt att lysa med sin frånvaro under underhållsarbetena, enligt Maria Knuts.

–  Det är en sodapanna som användas för återvinning av kemikalier i samband med massaproduktionen som kan resultera i lukter. Den kommer nu att vara avstängd, men när den startas upp i slutet av oktober igen kan det komma lukter, förklarar Maria Knuts.

Maria Knuts är informatör på Stora Enso i Skutskär.
Maria Knuts är informatör på Stora Enso i Skutskär.
Karta: Skutskär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!