Det är Uppsala kommuns ansvariga för certifieringen livsmedelskollen som nu slår larm om att ett privat företag har börjat certifiera restauranger med dekaler som är mycket lika kommunens glada eller fundersamma ”gubbar”.

– Vi ser en risk för att de som ser det här klistermärket tror att det är kommunen som står bakom certifieringen. Tråkigt nog verkar det också som att verksamheter, som fått besök av företaget, tror att de kommer från Uppsala kommun, säger Tobias Johansson, avdelningschef på Livsmedelskontrollen, Uppsala kommun.

Han säger att det inte finns något som heter ”godkänd livsmedelskontroll” som det står på företagets klistermärken.

Artikelbild

| Smileys i olika färger och med olika miner orsakar förvirring i Uppsala.

Sedan snart fyra år tillbaka offentliggör Uppsala kommun resultaten av sina inspektioner av restauranger och serveringar, skola och omsorg och butiker på www.uppsala.se/livsmedelskollen.

Kommunens kategorisering har tre nivåer och tre gubbar i olika färger. Symbolerna betyder: utan avvikelse eller mindre avvikelse (grön), avvikelse som kräver extra kontroll (orange), Ny verksamhet eller ingen kontroll gjord (svart ring).

”Livsmedelskollen ska vara en hjälp för de som till exempel planerar ett restaurangbesök eller en förälder som vill veta att skolköket på barnens skola har inspekterats av miljöförvaltningen och om den i så fall klarats sig ifrån allvarliga avvikelser. Miljöförvaltningen har ett myndighetsuppdrag att granska bland annat restaurangkök för att kontrollera om maten hanteras på ett sätt som är tryggt och säkert för dem som ska äta den. När livsmedelsinspektörerna kommer på besök visar de alltid yrkeslegitimation” står det i ett pressmeddelande från Uppsala kommun.

Företaget som satt upp de nya dekalerna har inte gått att nå för en kommentar.