Acme i Uppsala lånar pengar från privatpersoner mot löfte om upp till 15 procents ränta. Acmes tjänster har marknadsförts av företaget Providentor.
- Vi är starkt oroliga för alla dem som lånat ut pengar till Acme. Sedan ett par veckor tillbaka rör det sig om ett handfull privatpersoner som inte fått sina ränteutbetalningar på totalt en miljon kronor, uppger Christopher Sörstadius, styrelseordförande i Providentor.
Enligt honom har minst 400 personer lånat ut sammanlagt ett 90-tal miljoner kronor till Acme. Christopher Sörstadius betecknar situationen som "mycket allvarlig" för dem som har tillgångar placerade hos Acme. Providentor har nyligen larmat Finansinspektionen.

Christopher Sörstadius berättar att han varit i förhandlingar med en marknadschef vid Acme.
Det rör sig om en 39-årig Uppsalabo som var huvudman i Stockhousehärvan i Uppsala. Han dömdes 1991 till näringsförbud och två års fängelse för trolöshet mot huvudman.
I Stockhousehärvan lockades nära 400 personer att satsa 34 miljoner i fastighetsaffärer under förespeglingar om att göra goda affärer.
I början av 90-talet figurerade 39-åringen även i sammanhang tillsammans med den så kallade Uppsalamaffian.
Officiellt har 39-åringen haft en undanskymd roll i de bolag som ingår i Acme-sfären. Mannens hustru har dock haft en mer framträdande position i Acme-bolagens styrelser.
- 39-åringen har en låg profil utåt men det är han som styr mycket av verksamheten i företaget, säger en av UNTs källor.

Sedan förra veckan står Acme Associates AB utan styrelse. Samtidigt lämnade VDn Mikael Abrahamsson företaget.
I Acmes växel i Uppsala hänvisas alla frågor till ett mobilnummer vid ett företag i Luxemburg men där möts UNT av en telefonsvarare.
Enligt uppgift till UNT köpte Acme i januari i år den fastighet på Trädgårdsgatan i Uppsala där företaget håller till. Priset ska ha varit 23 miljoner kronor.
De sju övriga företag som hyr lokaler i fastigheten har Acme sagt upp för avflyttning.
-Acmes personal brukade ha en mängd lyxbilar parkerade vid kontoret på Trädgårdsgatan. Men de har nyligen försvunnit, något verkar ha hänt i bolaget, säger en källa till UNT.

FAKTA
På sin hemsida beskriver sig Acme Group som en "ledande finansiell koncern med operativ verksamhet i Sverige, Norge, England, Polen och Estland."
Företaget, som jobbar bland annat med inkasso, hävdar att "tusentals kunder använder sig av våra produkter och tjänster varje dag runt om i Europa".
Acmes huvudkontor ligger i Uppsala. Företaget uppges ha ett 30-tal anställda.