Stabsläge råder på Akademiska sjukhuset

Nu larmar personal om att material som bland annat används vid operationer håller på att ta slut.

Uppsala kommun2019-10-04 13:21

Det handlar om sprutor, slangar och andra engångsartiklar som är nödvändiga vid operation. Sjukhuset har informerat sin personal om att "uteblivna leveranser av engångsmaterial påverkar sjukhusets verksamhet". Anledningen är att Akademiska sjukhuset har handlat upp en ny leverantör sedan den första oktober. Den tidigare leverantören Mediq har ersatts av Apotekstjänst. Efter det har förråden sinat.

– Grejerna kan ta slut, det får inte gå till såhär. I förråden är det ganska tomt, men vi har så vi kan klara oss under helgen, säger en undersköterska.

En annan berättar att personalen tvingas ringa runt och kolla om de kan låna material.

– Det är inte bra och blir ett ökat stressmoment. Vi kommer klara operationer men jag undrar varför jag jobbar på Akademiska, när det inte ens finns material för att kunna göra ett bra jobb.

Enligt uppgifter till tidningen är det främst engångsartiklar som håller på att ta slut. Det handlar om tvättset, sprutor och slangar.

– Den nya leverantören arbetar för fullt för att komma ikapp med leveranserna. Vi har tagit in extrapersonal som ska jobba hela helgen för att täcka upp varubristen. Man ska vara i fas efter helgen, säger Petter Karlsson, enhetschef på varuförsörjningen.

Vad kan du säga till orolig personal?

– Det är bra att de tar ansvar och lånar av varann. De kan känna sig lugna, vi kommer lösa uppgiften med leverantören, säger Petter Karlsson.

På fredagseftermiddagen var leveranstiden försenad med cirka 24 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!