Att köket Àr centralpunkten hemma hos familjen König Àr föga förvÄnande. 2016 blev Catarina König Sveriges mÀsterkock med hela svenska folket. I samband med vinsten började hon att blogga för magasinet Elle mat och vin. I dag har det blivit ett heltidsarbete att laga, fotografera och skriva om mat.
â Jag stĂ„r i mitt kök hela dagarna och levererar recept i samarbeten med företag och deras produkter, sĂ€ger hon medan kaffemaskinen bullrar och chihuahuan Prins kilar runt hennes fötter.
Vi sitter i matsalsdelen med överblick över det stora köket. Planlösningen Àr öppen och inredningen stilren och nedtonad i svartvitt. Inte en sak ligger pÄ fel plats. HÀr och var stÄr vaser med fÀrska tulpaner i vitt eller ljust rosa utplacerade.
â Ni kanske tror att jag stĂ€dat, men det ser faktiskt ut sĂ„hĂ€r jĂ€mt.
Hon och maken Anders och deras tvÄ barn flyttade hit till Sunnersta frÄn en villa i Vittulsberg för tre Är sedan. Sedan dess har de gjort om i princip allt i det 220 kvadratmeter stora huset.
â Vi köpte huset med tanken att det hade potential. DĂ„ var det knallgult pĂ„ utsidan och rött tak med massa mossa pĂ„. Vi har gjort om allt man kan göra. Egentligen var det frĂ€scht inuti, men man tycker ju olika. De som bodde hĂ€r tidigare gillade fondtapeter och blommor, och det var verkligen inte vi.
LĂS MER: MĂ€sterkockens perfekta middag
FÀrgerna gÄr nu i svart, vitt och grÄtt med detaljer i rött eller blÄtt beroende pÄ sÀsong. Möblerna kommer bland annat frÄn VÄlamagasinet, Mio och Artwood. I vardagsrumsfönstren stÄr tvÄ lysande fyrar utplacerade och i trappen till övervÄningen hÀnger tvÄ speglar i form av bÄtfönster.
â BĂ„de jag och Anders Ă€r ganska stilrena och enkla, och inte sĂ„ mycket för fĂ€rg. Vi bor ju nĂ€ra vattnet, bara 200 meter frĂ„n Skaris, sĂ„ vi har satsat pĂ„ ett marint tema, lite New England-kĂ€nsla.
OcksÄ pÄ utsidan har huset fÄtt en ansiktslyftning. Fasaden Àr mÄlad i vitt och de har lagt plattor runt hela huset, i stÀllet för det tidigare grusunderlaget. TvÄ mindre verandor fick bli en enda större som löper runt byggnaden, med ett plank uppsatt mot vÀgen. Bubbelpoolen Àr det senaste tillskottet, dÀr barnen gÀrna vinterbadar i det 40 grader varma vattnet.
Men viktigast för Catarina König var Ă€ndĂ„ renoveringen av hemmets hjĂ€rta â köket.
â Det sĂ„g hemskt ut. Det var tre olika golv, och en vĂ€gg mellan köket och matsalen vilket gjorde att vi aldrig satt i matsalen för det kĂ€ndes sĂ„ instĂ€ngt.
â SĂ„ vi tog ner vĂ€ggen och jag Ă€lskar att man kan umgĂ„s medan man lagar mat. Vi har alltid gĂ€ster och nĂ€r de Ă€r hĂ€r sĂ„ kĂ€nner jag mig fortfarande med, fast jag stĂ„r i köket.
LĂS MER: Catarinas tre tips för en festligare vardag
De flyttade ocksÄ ett kylskÄp som blockerade ljusinslÀppet, och rummet Àr nu stort och luftigt med mÀngder av smÄ spotlights i taket. KöksbÀnken förlÀngdes för att Catarina skulle fÄ fler och större arbetsytor.
För att underlĂ€tta i hennes arbete har varje kökslĂ„da och skĂ„p fĂ„tt en motordriven öppningsfunktion â perfekt nĂ€r hĂ€nderna Ă€r kladdiga eller upptagna med annat.
â Sedan har jag valt en bĂ€nkskiva av keramik vilket innebĂ€r att du kan göra i stort sett vad som helst. Hugger du med en kniv sĂ„ förstörs bara kniven. Det gör att jag kan slappna av nĂ€r jag lagar mat. Jag kan till och med brĂ€nna efterrĂ€tter direkt pĂ„ bĂ€nken.
Spisen har tvÄ ugnar för att hon ska kunna baka bröd och tillaga kött samtidigt. Mitt i köket finns en köksö med en stenugn dÀr det sker pizza- och brödbak.
â Och kylskĂ„p Ă€r jĂ€tteviktigt. Jag mĂ„ste kunna öppna och köra in en plĂ„t direkt, sĂ€ger hon och pekar mot det dubbla kylskĂ„pet som inte har nĂ„gon mellanvĂ€gg.
HÀr i köket tillbringar hon sÄvÀl arbetstid som fritid. NÀr det inte lagas mat till bloggen, Àr det hungriga gÀster som ska utfodras.
â Vi har nog gĂ€ster varje helg, bĂ„de fredag och lördag. Det Ă€r ingen som vĂ„gar bjuda hem mig! skrattar hon.
â Jag kommer gĂ€rna över pĂ„ en korv med bröd bara, men folk blir Ă€ndĂ„ lite stressade. Jag tĂ€nker inte ens sĂ„, jag tycker bara att det Ă€r roligt att bli bortbjuden och att folk har egna tankar kring maten.
Hur funkar det att ha hemmet som arbetsplats?
â Jag gillar det. Dels nu nĂ€r barnen Ă€r sĂ„ smĂ„. DĂ„ kan jag lĂ€mna dem pĂ„ förskola och skola och nĂ€r jag jobbat klart kan jag Ă„ka och hĂ€mta, de gĂ„r sĂ€llan hela dagar.
Hon berĂ€ttar ocksĂ„ att Ă„ret efter MĂ€sterkocken var extremt intensivt, och att hon fortfarande blir stoppad pĂ„ stan och pĂ„ gymmet av mĂ€nniskor som vill prata. Ăven om de alltid Ă€r trevliga, tycker hon ocksĂ„ att det Ă€r skönt att kunna vara ifred.
Ăr det inte svĂ„rt att skilja mellan jobb och fritid?
â Jag jobbar jĂ€mt. Men jag tycker att det Ă€r sĂ„ kul, sĂ„ jag kĂ€nner inte att jag jobbar!