Glasburen

I 144 timmar – eller sex dygn, välj själv – sänder programledarna Linnea Henriksson, Kodjo Akolor och Petter Alexis Askegren direkt i P3 och SVT från en glasbur på Stora Torget. Buren är också deras hem under veckan. Här möter de artister och andra engagerade människor som bidrar till kampen för årets tema, ”stoppa spridningen av hiv”, allt i syfte att samla in pengar till Radiohjälpen. I fjol landade rekordsumman på drygt 28 miljoner kronor – slås det i år?

Här är ett axplock av artisterna/gästerna i glasburen under veckan som kommer: Gina Dirawi, Natalia Kazmierska, Molly Sandén, Anja Pärson, Jill Johnson, Albin, Weeping ­Willows, Titiyo, Familjen och Ola Salo, Peter Jöback och ­Helen Sjöholm, Alex Schulman och Sigge Eklund, Iman Aldebe, Ison & Fille, Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman, Dani M, Cleo & Rosh, Soran ­Ismail, ­Marika Carlsson, Fredrik Skavlan, Carolina Gynning, ­Josefin Johansson, Mando Diao och Maxida Märak, Fredrik Wikingsson, John de Sohn, Tilde de Paula, Medina, Sarah Dawn Finer, Pia Sundhage, Linnea Olsson.

Artikelbild

Ambassadören

Du kan engagera dig i Musikhjälpen på flera olika sätt, till exempel genom att betala för att önska en låt, eller starta en egen insamlingsaktivitet. Folkets ambassadör och den tidigare Idol-deltagaren, Arantxa ­Alvarez – som också kommer att sitta i glasburen – håller koll på alla olika initiativ

Välkomstfesten

Inlåsningen av ­Musikhjälpens programledare äger rum på måndagen klockan 22.00 (8 december). De ­firas av ­tidigare under kvällen med ett stort välkomstevenemang på Stora Torget med start klockan 20.00. Flera Uppsala­artister spelar live på torget som är öppet för alla – däribland Organismen, Frantic Sunday och dj Karolina Sandberg.

Artikelbild

Medina

Mattältet

Ät en bit mat – och stöd insamlingen. Kocken Carl Bodin Svensk, som knep en silvermedalj i tv-programmet Sveriges mästerkock 2013, basar över det mattält som slås upp på Stora Torget. Tältet är öppet dygnet runt för torgbesökare, och alla pengar går till Radio­hjälpens insamling.

Artikelbild

Storbildskärmen

När pojkbandet The Fooo Conspiracy gästade Musik­hjälpen i Göteborg förra året trängdes tusentals fans utanför glasburen. Skulle man inte orka trängas med andra besökare, eller helt enkelt inte få plats, när ens favoritartist spelar finns det möjlighet att ta del av livespelningarna på andra sätt. En storbildsskärm på cirka 3 gånger 5 meter har nämligen satts upp i anslutning till buren.

Grand

Garanterat kändistätt när kulturhuset Grand slår upp dörrarna för Musikhjälpens artister (8–14 december). Här kan du bland annat träffa de artister som besöker glasburen på Stora Torget. Olika workshops och loppis står också på schemat. Tidigare i veckan tjuvstartade Grand med en välgörenhetsgala till förmån för Musikhjälpen, och på fredagskvällen (5 december) fortsätter de med ytterligare en galakväll som arrangeras av IT-gymnasiet. Här kan du du ta del av utställningar, parkour och lokala band som Past Recedes och Solid Soundwave.

Konserthuset

Flera insamlingsinitiativ väntar i Uppsala. För psykologstudenterna Milla Leskinen och Karin Sandelin är det inte första gången de engagerar sig. Redan förra året fick de ihop över 11 000 kronor bara genom att stå och skramla med bössor på Stora Torget.

I år arrangerar de tillsammans med en stor mäklarfirma förfest på Uppsala konsert & kongress (5 december). På scen samlas poeter och musiker, däribland Dramatenskåde­spelaren Emma Broomé och författaren Marie Lundquist.

– Publiken kommer få ta del av en subkultur som inte så ofta får plats på de stora scenerna. Jag hoppas att den värme och det engagemang som ligger bakom projektet lyser igenom till publiken, säger Milla Leskinen.

Klubbarna

Klubba för Musikhjälpen. Duon Medina med hits som Miss Decibel och Där palmerna bor spelar på Birger Jarl nästa helg (13 december). Pengar från entrén går till insamlingen. Samma kväll fixar Uppsala Loves Hip Hop välgörenhetsklubb på Orange (13 december) där DJ Cheza spelar hiphop och afro beats.

Nationerna

De har kanske inte den tjockaste plånboken. Men när det kommer till Musikhjälpen är studenterna ofta de som är beredda att ge mest pengar. I år startar dessutom studentnationerna en insamling under gemensamt flagg.

Ett dussintal evenemang är inplanerade under veckan. Vad sägs om pannkaksbar på Gästrike-Hälsinge nation (6 december) eller superquiz på Smålands nation (10 december)? Flera Musikhjälpenklubbar kommer även att hållas, bland annat på Snerikes nation (9 december) och på Norrlands nation och Östgöta Nation (12 december).

Gottsunda centrum

Här hålls hiphop-festivalen 4Elements (6 december) med öppna föreläsningar och workshops om hiphopens fyra element med bland annat Uppsalapoeten Kung Henry. En vecka senare är det även hiphopkonsert i Gottsunda centrum (12 december) med akter som Amsie Brown och Junior Natural.

Kulturoasen

På söndag (7 december) kl 13–16 fixar Kulturoasen i Håga by en mini­folkmusikfestival till förmån för ­Musikhjälpen. Alla artister ställer upp gratis och ­publiken väljer valfritt biljettpris. Artister är bland andra Triplex, Ellika Frisell, Ami Petterson Dregelid, Håkon Dregelid, ­Jeanette Evansson, Kongero, Bridget Marsden och Sara-Jane Summers.

Svavagallerian
Även i år satsar gallerian på att samla in pengar till Musikhjälpen. Under hela veckan (8-14 december) besöker artister, allt från Idol-deltagare till Claes Jansson, Svava för att spela. I år har man utökat verksamheten till att även lägga konserter på Pub 19 under kvällstid (9-14 december).

unt.se och 24UNT

Här kan du ta del av det ­senaste om Musikhjälpen och olika insamlingsaktiviteter i Uppsala. Schema om vad som händer i glas­buren uppdateras dagligen på unt.se.

24UNT direktsänder dessutom från invigningsfesten på måndag (8 december). Sändningen startar kl 20.