Vad är väl mer rofyllt än att vara i skogen en höstdag? Den höga klara luften, dofterna från mossan och känslan av att tiden står still. I fjärran hörs skott. Kanske är det älgjakt, kanske är det bara någon som övningsskjuter. Det känns ändå tryggt i skogen när man har på sig en knallgul jacka. Här finns plats för alla som vill tillbringa några timmar ute i naturen. En påse i handen är det enda som behövs för jakt efter svamp.

– Det finns gott om svamp i Skoklosterskogarna, men man måste vara snabb innan de blir upptäckta av andra, säger Lena Wrigmar som är en av många svampplockare.

Svamp är mer än bara en figur som står i mossan. Den kan ha flera miljoner olika sätt att uttrycka sig på men det är bara 100 som är ätbara i Norden och av dessa är det oftast bara några få som folk känner till. Det många i första hand letar efter är kantareller och även om det finns andra ätbara svampar är det viktigt att hålla sig till de man är säker på. Detta för att undvika risken att bli svampförgiftad. På frågan till några Skoklosterbor om de gillar att plocka svamp svarar de lite olika. Lillian Norrmyr är tveksam till att plocka svamp:

Artikelbild

| Dagens skörd, tillsammans med en älggryta blir det en fin middag.

– Jag vet ju inte hur de ska se ut, så jag vågar helt enkelt inte, men annars är det mysigt att gå i skogen tycker jag.

Kina Halvarsson som också brukar vara ute i skogen säger:

– Det är fint att bara kunna ta på sig stövlarna och vara ute i skogen på några minuter.

Det som många ändå uppskattar med att bo i Skokloster är närhet till naturen och om man så vill, ha möjlighet att plocka svamp.