De vill göra hållbarhet obligatoriskt

En grupp elever från Rosendalsgymnasiet har skrivit en motion om att hållbarhet ska bli obligatoriskt skolämne i hela landet.

Emil Jonsell och Maria Gardfjell tycker att hållbarhet måste ses ur ett helhetsperspektiv.

Emil Jonsell och Maria Gardfjell tycker att hållbarhet måste ses ur ett helhetsperspektiv.

Foto: Svetlana P Jansson

Sverige2019-11-06 11:04

– Sverige är ett föregångsland inom hållbarhet. Vi måste fortsätta jobba hårt om vi ska bevara vår ställning, säger Emil Jonsell, en av eleverna som arbetat fram riksdagsmotionen. 

I en bildsal på Rosendalsgymnasiet har det kallats till presskonferens med anledning av motionen. Den arbetades fram av en grupp elever som tog studenten från Rosendalsgymnasiet i våras, i samarbete med riksdagsledamot Maria Gardfjell (MP). 

Emil Jonsell och Maria Gardfjell leder tillsammans dagens presskonferens. Publiken består utav elever från naturvetenskapsprogrammet på Rosendalsgymnasiet som har hållbarhet som valbar profil. Den utbildningen gick också Emil Jonsell när idén kläcktes.

– I våras kom Maria Gardfjell och föreläste på skolan om regeringens arbete med hållbar utveckling. Då undrade vi varför hållbarhet inte är ett obligatoriskt ämne för alla i hela Sverige, och då sa hon att om vi tar fram underlag med bra argument så ska vi skriva en motion, säger Emil Jonsell.

I dag finns hållbarhet med på schemat, men som en inbakad del i flera olika ämnen. Emil Jonsell tycker att tanken bakom det är bra, men att det ofta inte fungerar i praktiken. 

– Det blir en väldigt ensidig bild av hållbarhet. Kunskapen vi får blir inte så djuplodande och lärare från olika ämnen tar oftast upp samma saker om och om igen, säger han.

Hållbarhetsläraren Lena Wellhagen fyller i:

– Som lärare kan det vara svårt att prioritera hållbarheten, särskilt om man själv inte är hållbarhetslärare. Då blir det lätt att man tar upp ämnet ytligt bara för att kunna bocka av det och sen gå vidare.

Enligt Maria Gardfjell måste man se hållbarhet ur ett helhetsperspektiv för att klara av framtidens utmaningar: 

– För några år sedan bestämde Uppsala kommun att hållbarhet ska utgöra en grund för all politik. Då behöver vi få in det i skolan också. Inte bara ur miljö- och klimatsynpunkt, men även som social och ekonomisk hållbarhet.

Om motionen går igenom eller inte återstår att se. Men Maria Gardfjell hoppas och tror att den kommer skapa debatt och uppmärksamhet i riksdagen.

– Det kommer förhoppningsvis bli ett viktigt underlag inför framtiden. Det är också ett bra sätt att utveckla demokratin på. Vi måste lyssna mer på våra ungdomar. 

Hållbarhet som obligatoriskt skolämne, en fråga som nu är uppe som motion i riksdagen.
Hållbarhet som obligatoriskt skolämne, en fråga som nu är uppe som motion i riksdagen.
Karta: Rosendalsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!