Läkemedel ökar risken för lunginflammation
Personer som under lång tid medicinerar med Losec, Lanzo eller andra läkemedel som hämmar produktionen av saltsyra i magen löper ökad risk att insjukna i lunginflammation.
Undersökningen ger stöd för farhågor som förts fram om att behandling med syrahämmande läkemedel, genom att höja pH-värdet i magen, skulle kunna försvaga ett naturligt skydd mot infektioner. Normalt har de flesta bakterier och virus som vi får i oss inte en chans att överleva och föröka sig i magsäckens sura miljö.
Lunginflammation vanligare
Den holländska studien har bearbetat uppgifter från en stor patientdatabas om nära 365 000 kvinnor och män, varav 5551 insjuknade i lunginflammation under en treårsperiod.
Forskarna fann att lunginflammation var mycket vanligare bland dem som medicinerade eller medicinerat med syrahämmande läkemedel än bland övriga kvinnor och män.
Även bland användarna av syrahämmande läkemedel fanns skillnader i förekomsten av lunginflammation. Betydligt fler insjuknade i lunginflammation under pågående medicinering än efter en avslutad kur.
En av 226 patienter
Risken för lunginflammation var högre vid medicinering med så kallade protonpumpshämmare, till exempel Losec eller Lanzo, än vid medicinering med äldre så kallade H2-blockerare, till exempel Zantac. Ju högre dosen av protonpumpshämmaren var, desto mer steg risken för lunginflammation.
Enligt forskarnas kalkyl kommer en av 226 patienter som tar en protonpumpshämmare under tre månader att som en följd av medicineringen insjukna i lunginflammation. Tre månader var den genomsnittliga behandlingstiden för patienterna i studien.
Vissa riskgrupper
Forskarna framhåller att de nya rönen om kopplingen mellan medicinering med syrahämmande läkemedel och lunginflammation inte har så stor betydelse för flertalet patienter som använder sådana mediciner.
Men för vissa riskgrupper, som riskerar att bli mycket svårt sjuka om de får lunginflammation, anser de att en varning kan vara på sin plats.
"För att undvika den beräknade överrisken för lunginflammation bör patienter med astma eller kol, personer med nedsatt immunförsvar, barn och äldre personer behandlas med syrahämmande läkemedel endast när det är nödvändigt och då med lägsta möjliga dos", skriver de.
Syrahämmande läkemedel, i synnerhet protonpumpshämmare, är bevisat effektiva mot halsbränna och magsår. Det är dock känt att de ofta förskrivs även vid mer oklara magbesvär för vilka de aldrig godkänts eller bevisats ha någon effekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!