Östrogenbrist bakom reumatisk sjukdom

Brist på det kvinnliga könshormonet östrogen kan hos försöksdjur framkalla precis samma symtom som vid den "okända" men hos kvinnor vanliga reumatiska sjukdomen Sjögrens syndrom.

Sverige2004-08-10 00:00
Det framgår av en ny svensk studie, som i dag tisdag publiceras i nätupplagan av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
— Upptäckten kan i bästa fall öppna nya möjligheter att förebygga och behandla Sjögrens syndom och även andra så kallade autoimmuna sjukdomar, säger Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid forskningsparken Novum vid Huddinge universitetssjukhus.
Han är en av de ansvariga för studien i vilken forskarna i experiment på möss undersökt misstanken om att brist på det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha betydelse för uppkomsten av Sjögrens syndrom och vara en förklaring till varför sjukdomen är mångdubbelt vanligare hos kvinnor än hos män.

Spottkörtlar angrips
Försöken visar att genetiskt förändrade möss, som saknar arvsanlaget för ett enzym som behövs för att tillverka östrogen, i "medelåldern" utvecklar en sjukdomsbild som liknar den hos patienter med Sjögrens syndrom.
Det innebär bland annat att mössens spottkörtlar angrips av vissa vita blodkroppar och av antikroppar riktade mot spottkörtelvävnad. Muntorrhet till följd av utebliven salivproduktion är ett av de mest påtagliga symptomen hos patienter med Sjögrens syndrom.
I likhet med många patienter med Sjögrens syndrom drabbades de genförändrade mössen också av förstorad mjälte och njurskador.
Även normala möss som föddes upp på en diet helt fri från så kallade fytoöstrogener, dvs östrogenliknande ämnen som finns i grönsaker, utvecklade så småningom liknande, fastän mildare, symptom. Möss uppfödda på en kost som innehöll fytoöstrogener förblev däremot symptomfria.
— Våra fynd talar alltså starkt för att östrogenbrist kan vara en viktig faktor bakom utvecklingen av Sjögrens syndrom, säger Jan-Åke Gustafsson.

Orsak inte klarlagd
Exakt varför östrogenbrist kan ge sådana symptom är inte klarlagt.
Det är dock känt att det i bland annat spottkörtlarna finns en särskild "mottagarstation" för östrogen, den av Jan-Åke Gustafssons forskargrupp tidigare upptäckta så kallade ER beta-receptorn.
— Ett intressant behandlingsuppslag är att utveckla läkemedel som stimulerar ER beta-receptorn. Nyligen rapporterades mycket lovande resultat av ett sådant läkemedel i en djurmodell för ledgångsreumatism, berättar Jan-Åke Gustafsson.
Men han kan också tänka sig att de nya rönen öppnar för möjligheten att förebygga insjuknande i Sjögrens syndrom med hjälp av en kost rik på fytoöstrogener.
Samtidigt betonar han att det resultaten av den nya studien är otillräckliga för att avgöra om östrogen eller östrogenliknande ämnen kan få en roll för att förebygga eller behandla autoimmuna sjukdomar, till exempel Sjögrens syndrom, hos människor.
— För detta behövs ytterligare studier, bland annat kring vilken roll östrogenreceptorerna spelar i spottkörtlarna, säger Jan-Åke Gustafsson.
Sjögrens syndrom klassas som en reumatisk sjukdom. Enligt en stor studie i Malmö för några år sedan har uppemot ett par procent av befolkningen i medelåldern, oftast kvinnor, Sjögrens syndrom, oftast utan att ha fått någon definitiv diagnos. Det innebär att Sjögrens syndrom är betydligt vanligare än till exempel ledgångsreumatism.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om