Patienter med hjärtsvikt underbehandlas

Bara var femte patient med hjärtsvikt får behandling med en livsförlängande kombination av två olika läkemedel som sedan många år rekommenderas vid denna svåra sjukdom.Det visar en ny studie, som på torsdagen redovisades vid den medicinska riksstämman i Göteborg.

Sverige2004-11-25 20:34
Det visar en ny studie, som under rubriken Hjärtsviktspatienter i strykklass på torsdagen redovisades vid den medicinska riksstämman i Göteborg.
— I detta fall har såväl myndigheter som läkemedelsföretagen misslyckats. Nu står hoppet till att patienterna själva får vetskap om och kräver att få tillgång till de läkemedel som gör att de mår bättre och samtidigt ökar deras överlevnadschanser, säger professor Björn Beermann vid Läkemedelsverket i Uppsala.
Det är preparat inom de tre läkemedelsgrupperna ACE-hämmare, AII-blockerare och betablockerare som sedan flera år rekommenderas som behandling för i princip alla patienter med hjärtsvikt. Undantagna från rekommendationen är bara de patienter som av olika skäl inte tål dessa läkemedel.
— Enligt våra beräkningar bör dock cirka två tredjedelar av patienterna med hjärtsvikt i den öppna rutinsjukvården ha dessa läkemedel, säger Björn Beermann.

Färre än hälften
Men att så är långt ifrån fallet framgår av den genomgång av journaluppgifter som nu gjorts för 635 öppenvårdspatienter med hjärtsvikt i norra Värmland. Av dem borde enligt beräkningarna 577 tåla och ha nytta av behandling med en ACE-hämmare eller en AII-blockerare och en betablockerare.
Ändå var det färre än hälften som fick någotdera av dessa rekommenderade läkemedel och bara litet mer än var femte patient, 21 procent, som fick kombinationen av både en ACE-hämmare eller AII-blockerare och en betablockerare.
— Behandlingen av hjärtsvikt är alltså kraftigt eftersatt, trots att omfattande studier visat att dessa läkemedel medför mins­kat lidande, förbättrad överlevnad och till på köpet minskar sjukvårdskostnaderna, säger Björn Beermann.

Aktiva läkare — bättre odds
Det var bara i den undergrupp av hjärtsviktspatienter som fått sin diagnos satt med hjälp av en ultraljudsundersökning som de flesta fick åtminstone något av de rekommenderade läkemedlen och nära hälften kombinationen av dem.
- Det är tydligt att när dia­gnostiken sviktar så sviktar också behandlingen. Omvänt visar det att ju mer aktiva och intresserade läkarna är av hjärtsvikt, desto större chans har patienterna att få en bra behandling, säger Björn Beermann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om