Stölder ur kyrkor hot mot svenskt kulturarv
Näst efter narkotikasmuggling och vapenhandel är kulturhistoriska föremål nummer tre på listan över olaglig internationell handel. Det visar en undersökning som gjorts av Interpol. De ökande kyrkstölderna har blivit ett hot mot det svenska kulturarvet. Men nu har Brottsförebyggande rådet fått EU-pengar för att stoppa utvecklingen.
- Det handlar inte enbart om kyrkostölder utan även om stölder från museer och utgrävningsplatser. I Uppsala län har flera illegala utgrävningar förekommit den senaste tiden, nu senast vid Ottarshögen i Vendel och i samband med E 4-utgrävningarna.
Dålig säkerhet
Ola Hanneryd har länge varit kritisk mot det bristande internationella samarbetet och är glad över EU-bidraget som innebär samverkan mellan Riksantivarieämbetet, Rikskriminalen och de nordiska tullmyndigheterna.
Men det är inte bara det bristande samarbetet som utgör problemet.
- Säkerheten i våra kyrkor är överlag dålig. Härnösands stift, som varit hårt drabbat av kyrkstölder, har börjat ge bidrag till larmsystem, men annars är medvetenheten låg. Samtidigt måste man komma ihåg att de som är satta att förvalta våra kyrkorum är fritidspolitiker som inte klarar professionell fastighetsförvaltning.
Stjäl allt som går
Ola Hanneryd har gjort en sammanställning över situationen i de fem Norrlandslänen, där kyrkorna inte står alltför tätt. Undersökningen visar att 250 föremål har stulits ur Norrlandskyrkorna sedan 1994.
- Av de 45 inbrott som polisanmälts har inte ett enda lösts.
Undersökningen visar att kyrktjuvarna ändrat sitt fokus under de senaste åren.
- Tidigare rörde det sig oftast om inbrottsstölder nattetid. De vanligaste föremålen som stals var medeltida träskulpturer. Från 2003 har brottsligheten förändrats. I dag riktar tjuvarna sitt intresse mot fiskekapell i havsbanden kring Västernorrland och Gävleborg. I dag stjäl man allt man kommer över: altartavlor, ljusstakar, textilier, nattvardskalkar och dopskålar.
Internationellt problem
Ett stort problem är att en övergripande bild av läget saknas och att statistiken över stölder av kulturhistoriska föremål är ofullständig.
En stor europeisk studie visar att handeln med stulna kulturföremål ökade kraftigt redan under 1960-talet. På internationelll nivå beskrivs omfattningen vara så stor att den endast överträffas av handeln med narkotika och vapen.
Fotnot: Upplandsmuseet i Uppsala visar för närvarande utställningen Plundring - hotet mot vår historia, som handlar om försvunna kulturskatter som handlar på den ineternationella marknaden och säljs i Europa och Asien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!