Befolkningsökningen i länet, inte minst i Uppsala kommun, sätter tandvården under hårt tryck. Men nu är ett par åtgärder på gång i Uppsala.
– Vi tar ett stadigt grepp om tillgängligheten, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala och ansvarig för Folktandvården i hela länet.
Hon sitter på en lastvagn intill högar av gipsskivor och byggmaterial i markplanet på Stationsgallerian, granne med Resecentrum. Utanför fönstret rullar bilar och tåg och de stora fönstren erbjuder utsikt - i alla fall när byggpappen är borta - över det nya Uppsala runt stationsområdet. I april ska fyra behandlingsrum stå klara här. Den helt nya kliniken ska heta Stationen och kommer att öka Folktandvårdens kapacitet med 10 000 undersökningar per år.
– Det är oerhört glädjande att bygget äntligen är i gång. Vi har letat länge, säger Gunilla Swanholm.
Tanken var att kliniken skulle ligga i Regionens eget hus, kvarteret Eldaren, ett stenkast bort. Men det uppmärksammade bygglovsstrulet runt Eldaren och osäkerhet om vilka verksamheter som skulle finnas i markplanet gjorde att det efter ett och halvt års försening till slut blev södra hörnet av Stationsgallerian i stället.
Kliniken ska ha en särskild profil och erbjuda undersökningar och enklare behandlingar. Svårare fall kommer att tas om hand på den befintliga kliniken på Vretgränd.
Från och med i år pågår det stegvisa införandet av fri tandvård ända upp till 23 års ålder. Det här har skapat nya behov inom vården.
– Tanken är att vi här ska rikta oss mot 20 till 23-åringar. Det är en grupp som passar jättebra här och som har små tandvårdsbehov. Folktandvården har också många med frisktandvårdsavtal som kommer regelbundet och bara behöver kortare insatser, de kan också komma hit. Vi kommer även att ha akuttandvård, säger Gunilla Swanholm.
UNT har tidigare berättat om det hårda patienttrycket på Folktandvården. Gunilla Swanholm beskriver det som en kamp att hänga med i stadens utveckling och se till att det finns tillräckligt med behandlingsrum och personal. Trycket har lättat efter en rad insatser. Nya behandlingsrum har öppnats och behandlingar har gjorts även på lördagar för att man ska kunna beta av köer.
– Men det är fortfarande ett kolossalt tryck på klinikerna.
LÄS MER: De vill ge barnen i Gottsunda bättre tänder
Förutsättningarna när det gäller ekonomin och hyran är de samma i Stationsgallerian som de skulle varit i Eldaren. Lika kostsamma alltså. Den nya kliniken ska därför bli en testklinik för ett nytt arbetssätt för att få bäring i verksamheten.
– Vi måste utnyttja lokalerna maximalt, och det kommer att ställa nya krav på samarbetsformerna inom teamet. Tandsköterskorna kommer att få en delvis ny roll och bli mer involverade.
Kliniken Stationen är inte det enda som är på gång för att öka tillgängligheten. I Seminariet kommer fem nya behandlingsrum att ställas i ordning för allmäntandvård när sjukhustandvården flyttas. Och fortsätter tillväxten i regionen som planerat så kommer vi få se flera helt nya kliniker i länet framöver. En utbyggnad av järnvägen med fler spår söderut och nya stora bostadsområden kommer att skapa nya behov.
– På 10-15 års sikt kommer vi behöva fyra, fem helt nya stora kliniker i länet, säger Gunilla Swanholm.
Men det är inte bara lokaler som behövs, det behöver även rekryteras personal. Särskild brist råder på tandhygienister.
– Det är jättetufft, men vi är i alla fall lyckligt lottade som finns i Uppsala som är attraktivt.