SIGNERAT SAKINE MADON. En Breivik-inspierad högerextremist, Brenton Tarrant, öppnade eld mot oskyldiga moskébesökare i Christchruch i Nya Zeeland. Terroristen hävdar att det är en hämnd för Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan 2017. Dådet påminner oss åter om hur global terrorismen är - och att den kommer från flera ideologiska läger.

”Det här är en av Nya Zeelands mörkaste dagar”, sa Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern efter dåden mot de två moskéerna. Runt femtio döda, och många skadade, är ett omfattande terrordåd. Människor hade samlats för fredagsbönen i vad som hade varit en trygg plats. Trygghet blev till skräck.

Efter attacken greps flera personer och bilden klarnade snart. Brenton Tarrant hade filmat och livesänt dådet på Facebook i 17 minuter. Av videon framgår det att han körde till och gick in i moskén, och där sköt ihjäl folk. Sedan gick han och hämtade mer ammunition, för att återvända och skjuta ihjäl människor på nära håll.

Avrättningar, som Tarrant uppenbarligen vill visa upp för omvärlden. Han hade även lagt ut ett manifest på nätet. Där hävdar han att terrordådet på Drottninggatan i Stockholm fick honom att vilja agera, att hämnas. Så fungerar terroristens logik. Måltavlorna är inte längre människor med ett värde, utan just bara måltavlor. Så blir en flicka som Ebba Åkerlund och andra offer på Drottninggatan - och nu oskyldiga moskébesökare på andra sidan jorden - ”fienden”.

Manifestet ”The Great Replacement”, "det stora utbytet", som högerextremisten lagt ut på nätet bygger på konspirationsteorin att vita och kristna hotas på grund av invandring. Och att det finns en ”hemlig plan” bakom denna utveckling där befolkningen i västvärlden ”byts ut”. Som stiftelsen Expo påpekar pryds manifestet också av den svarta solen, som är en fascistisk symbol. Här finns hyllningar till Anton Lundin Pettersson som i Trollhättan, och den norske terroristen Anders Behring Breivik påstås ha gett grönt ljus till ”uppdraget”. Högerextrem terrorism anses i Tarrants värld innebära att stå upp ”mot det etniska och kulturella folkmordet”.

Ideologiskt motiverade terrorister är en reell fara. I debatten pågår alltför ofta en diskussion om vilken extremism som är ”värst”. Debattörer som vill se fokus på våldsbejakande islamism brukar påpeka att Säpo pekar ut våldsbejakande islamism som det största hotet mot Sverige, och debattörer som vill ha fokus på högerextremismen brukar påminna om alla mord som begåtts av svenska högerextremister. Den ena extremismen utesluter naturligtvis inte den andra. Det uppstår snarare en växelverkan mellan jihadister som Akilov och högerextremister som Tarrant. De är två sidor av samma mynt.

Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, har tidigare påpekat att vi i offentligheten tycks kunna hantera endast en form av hot i taget. Om det var vitmaktrörelsen som stod i fokus på 1990-talet, är det jihadismen i dag. Enligt Lööw kan därmed högerextremister flytta fram sina positioner, genom att ligga "under radarn”. Det får inte ske. Här har bland annat Säpo - som håller ögonen på flera extremistgrupperingar - ett tungt ansvar. Vi måste orka se all form av extremism.

När oskyldiga människor ännu en gång kallblodigt mördas kan det vara svårt att se någon ljusning.

Följande citat av socialdemokraten Nalin Pekgul förtjänar att upprepas: "Skiljelinjen går inte mellan svenskar och kurder, eller mellan kristna, judar och muslimer. Skiljelinjen går mellan alla oss som tror på yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter – och dem som inte gör det."

Terrorister ser det som bekant inte så. Men vi som gör det är fler.