Tjejlopp på gott och ont

Att allt fler kvinnor springer långdistanslopp beror delvis på tjej­loppen som startade på 1980-talet. Ett tjejlopp kan vara en frizon för kvinnor men också ett fängelse som cementerar förlegade könsroller.

Foto: Tomas Lundin

Tävling2014-05-17 10:01

– Samhällets kulturella acceptans återspeglas i tjejloppen. De säger mycket om hur jämställda vi är. Eller inte är, säger Karin S Lindelöf, genusforskare, Uppsala universitet, och som specialiserat sig på motionslopp för kvinnor.

Tjejloppen startade i början av 1980-talet med Ladylufsen. Men i början av 2000-talet höll företeelsen på att dö ut. Så kom den andra löparvågen som vi befinner oss i just nu och loppen fick ett enormt uppsving.

– Tjejlopp marknadsförs ofta mer som en fest än som en tävling och det sociala inslaget poängteras mer än idrottsprestationen. De är något man genomför tillsammans med en gäng andra ­tjejer. Normen att kvinnor inte ska för­häva sig, inte ta sig själv på blodigt allvar, ingår också i konceptet. Att tjej­loppen är kortare förstärker också uppfattningen att kvinnor skulle orka mind­re, säger Karin S Lindelöf.

På så vis kan tjejloppen bidra till att könsstereotypa uppfattningar cementeras. Hon tar årets nyhet: Womens health halvmarathon som exempel. Där delas inte ut några medaljer utan armband istället och efteråt dukas afternoon tea upp.

Ofta är det en manlig popstjärna som står för underhållningen eller en manlig konferencier. Karin S Lindelöf deltar själv i många av loppen som hon studerar och minns hur konferenciern en gång ropade ut i högtalaren: Nu tjejer kommer ni att ha solen i ansiktet hela vägen så att ni är bruna och snygga till dansen ikväll.

Tjejloppen har en ganska låg idrottslig status i jämförelse med de maskulint laddade blandloppen.

Kommer tjejloppen att överleva?

– Ja, men för några år sedan hade jag sagt nej. Vi har samlat in berättelser från flera hundra deltagare och många betonar att de uppskattar tjejloppen som ett eget rum, där de slipper bli jämförda med den manliga normen och att den inte sätter spelreglerna. Många berättar att de inte skulle ställa upp i andra lopp, säger Karin S Lindelöf.

Bakgrund

Ladylufsen var det första tjejloppet för löpare i Sverige 1982. Det var elit­idrottaren i tre grenar, Meeri Bodelid, som tog konceptet till Sverige. Hon hade sprungit ett tjejlopp i Boston, USA och gick ihop med Britt-Marie Nordquist, som även var känd under namnet den joggande flygvärdinnan. Det var en tid då feminismen hade svalnat men kvinnligt systerskap var hett. Bodelids tanke bakom var att inspirera kvinnor att springa långdistans. Organisationen Stockholm marathon fick frågan om de vara medarrangör men tackade nej. Kort därefter startade de själva Tjejmilen 1984.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om