Spekulanter har fått skriva upp sig på en reservationslista för den omtalade nya modellen, men det har tidigare varit oklart när den faktiskt ska börja levereras i Europa. Nu meddelar bolaget att om man bekräftar sin order före årsskiftet ska den kunna levereras i februari.

Leveranserna kommer att prioriteras efter reservationsdatum, leveransplats och gjorda tillval, säger Maria Lantz på Tesla Sverige till Dagens Nyheter.

Model 3 skeppas till en början över Atlanten i två olika versioner. Dels en fyrhjulsdriven LR, som i "Long Range", med räckvidd på 54 mil på en laddning för ett pris i Sverige från 650 000 kronor. Dels Model 3 Performance, en kraftfullare variant som börjar på cirka 767 000 kronor.

Från dessa priser kan man sedan dra 60 000 kronor i miljöbilsbonus.

I Nordamerika säljs även en billigare MR (Mid Range), som inte verkar bli tillgänglig i Europa. Så sparsammare kunder får vänta på SR (Standard Range), den beryktade "folk-Teslan" som ska börja tillverkas nästa år. Den ska i USA kosta från 35 000 dollar (315 000 kronor). Men med frakt, skatter och så vidare väntas priset i Sverige bli mellan 400 000 och 500 000 kronor.

Hur många svenska kunder som nu står i kö vill inte Tesla avslöja.