Med skulpturen som är skulpturparkens sjunde, introduceras samtidigt ett nytt material: ett blått syntetiskt rep. Det är polypropylen, ett tåligt och starkt material som har god motståndskraft mot vatten och kemikalier men som försvagas av kyla och bryts ned av uv-strålning.

Konstnären Fredrik Strid som tog initiativet att skapa skulpturparken på den egna tomten till det ombyggda missionshuset i Persbo, någon halvmil från Månkarbo, inviger en skulptur om året av en särskilt inbjuden konstnär.

I år valde han konstnären och författaren Leif Holmstrand. Leif Holmstrands skulptur bär titeln Rope Cottage (Hockey).

Rope Cottage har placerats intill några av de skulpturer som sedan tidigare finns i Skulpturparken. I en riktning sticker den glödande t-baneskylten Stationen upp, gjord av konstnären Johan Strandahl. I en annan smälter konstnären Patrick Nilssons fem meter höga skulptur ”Landmärke” in i naturen.

– Leif har bland annat jobbat med stora virkningar i sitt konstnärliga uttryck. Rope Cottage leder tanken till en uppförstorad virkning. Hans konst plockar ofta isär och sätter ihop. Det så jag känner igen hans verktyg. Ibland upplevs hans konst som en typ av emulsion, förklarar Fredrik Strid.

Det börjar bli en rejäl samling skulpturer i parken. Den första skulpturen placerades här år 2011. Fredrik Strid har som ambition att fortsätta utveckla parken med nya skulpturer, en om året. Då tomten är på nästan två tusen kvadratmeter så finns här luft och plats.

Ända sedan han köpte det gamla missionshuset och flyttade hit för cirka tio år sedan ville han att Persbo Studio skulle vara ett kreativt center, en plats dit konstnärer kan komma för att ägna sig åt det konstnärliga skapandet. Kapellet har fått namnet Persbo Studio och fungerar nu både som bostad och ateljé.

Något av det första som möter ögat när man parkerar bilen och kliver ur hemma hos Fredrik Strid är en svart avlång skulptur med två öppningar som antyder fönster,skulpturen har titeln 33 och är gjord av den norske konstnären Trygve Luktvasslimo.

Den slår an tonen till vad som mer här kan betraktas.

– Nu jobbar jag med att strukturera upp visningarna av skulpturparken med guidade visningar, säger Fredrik Strid som färdigställer gästlägenheten för konstnärer i en av byggnaderna på tomten.